Hospinews, la lettre d'information d'Hospichild
Mai 2011 - www.hospichild.be - NL

Hospichild inaugure son tout nouveau site !

Dans la continuité du site précédent, la nouvelle version propose une information complète et variée, non médicale tant pour les parents que pour les professionnels du monde pédiatrique: trois versions de langues disponibles, français, néerlandais, anglais – convivialité, interactivité et lisibilité accrues ont été les lignes directrices de la refonte de l’outil.


AGENDA

11/05/2011
Au coeur du Volontariat : entre motivation et gestion
La Plateforme Francophone du Volontariat organise un colloque au cours duquel des experts académiques dresseront un portrait du volontariat en Belgique et en Europe. L'après-midi sera consacrée à la concertation en atelier.

14/05/2011
Altéo fête 50 ans d'action à Ciney Expo - Ciney
Ce n'est pas facile de vivre tous les jours avec un handicap ou une maladie. Malgré les difficultés, des personnes essaient quotidiennement de dépasser leurs limites. Et elles y arrivent. C'est cette force de se dépasser soi-même qu'Altéo entend fêter à Ciney Expo.

19/05/2011
Problèmes liés à la fin de vie du nouveau-né et de l'enfant - Liège
Réunion d'éthique du Comité local d'éthique hospitalière : conférence débat organisé par l'hôpital de la Citadelle à Liège.

INITIATIVES

Évaluer la qualité de l'accompagnement du patient dans un hôpital en Belgique.
Le Fonds Gert Noël souhaite soutenir une recherche-action réalisée au sein d’un hôpital de Belgique pour stimuler le développement et l’utilisation d’outils innovants d’évaluation d’impact dans le domaine de la qualité de la communication, de l’écoute, de l’information et de l’accompagnement du patient et de sa famille.

Transport urgent des malades.
L’Inami intervient pour la moitié dans les frais pour un transport urgent en ambulance. Cette réglementation a été publiée au Moniteur belge et est entrée en vigueur le 16 avril dernier

Portrait de famille : lien d'attachement et surdité.
Dans cet ouvrage, l'association APEDAF propose des pistes de réflexion concernant les moyens à mettre en place pour favoriser le meilleur accompagnement possible de l'enfant atteint de troubles de l'audition. L'association revisite les concepts de l'attachement, de l'amour et propose un questionnement à propos du dépistage néonatal systématique de la surdité.

Angoisse et dépression des parents d'enfants malades chroniques
Une étude a essayé de déterminer le niveau d'anxiété et de dépression auprès de 440 parents d'enfants hospitalisés souffrant de maladies chroniques. L'étude montre que beaucoup d'entre eux souffrent de ces troubles et que cela se répercute sur la santé de leur enfant. Les parents nécessitent donc un soutien accru et pluridisciplinaire.


FOCUS

Rencontre avec le patron de la Pédiatrie aux C.U. Saint-Luc, le Professeur Gaston Verellen
Depuis son installation aux Cliniques Universitaires Saint-Luc, la Pédiatrie a avancé avec les progrès de la médecine, de la technologie et avec l’évolution sociétale. Le rythme a changé, selon l’expression du Professeur Verellen, Médecin Chef du Département de Pédiatrie et de Néonatologie que nous avons rencontré pour lui poser la question : quels sont les changements marquants observés au fil de ces années ?


contact | infos | evanbesien@hospichild.be | un projet du CDCS-CMDC asbl


Hospinews
mei 2011 - www.hospichild.be - FR

Nieuwe website Hospichild !

De website Hospichild biedt reeds vier jaar een antwoord op de ontreddering van ouders van zieke, gehospitaliseerde kinderen. Door de ziekenhuisopname en door de impact ervan op hun gezin, hun werk en op sociaal vlak is hun leven immers volledig overhoop gehaald.De nieuwe versie ligt in het verlengde van de vorige site en biedt complete, zeer diverse niet-medische informatie voor zowel de ouders als voor de beroepskrachten uit de pediatrie. De site is beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Engels en is nog gebruiksvriendelijker, interactiever en leesbaarder dan de vorige versie.

AGENDA

25/04-15/05/2011
Grote tekening-en collagewedstrijd van de Stichting tegen Kanker
Doe mee aan de grote teken- en collagewedstrijd van de Stichting tegen Kanker en win € 1 000 voor je kleuterklas! Maak kans op € 1 000 door met alle leerlingen van je kleuterklasje een tekening of collage te maken op basis van de 4 boodschappen rond zonpreventie op de CD van de Stichting tegen Kanker.

04/05/2011
VUB opent uniek Skillslab met levensechte patiënten op 4 mei 2011
Studenten geneeskunde kunnen al eens een beginnersfout maken bij de behandeling van een patiënt. Maar in het gloednieuwe Skillslab van de Vrije Universiteit Brussel zal de patiënt daar alvast niet onder lijden. Want het Skillslab van de faculteit Geneeskunde en Farmacie bestaat uit hoogtechnologische modellen die op handelingen van studenten reageren zoals een echte patiënt. Op 4 mei vindt de officiële opening van het Skillslab plaats, met vooraf een uitgebreide rondleiding voor de pers.


INITIATIEVEN

Met klimmen der jaren worden autisten socialer
Autisten worden socialer naarmate ze ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat de delen van de hersenen die nodig zijn voor sociaal gedrag, o.a. de spiegelneuronen, zich bij autisten trager ontwikkelen dan bij mensen zonder autisme. Rond hun dertigste functioneren de delen van de hersenen op normaal niveau, waardoor de autisten meer vrienden krijgen en sociaal actiever worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen dat maandag werd gepubliceerd in Biological Psychiatry.

ADHD en ASS zijn geen gewone ziekten
Hoe te oordelen over de ziekte ADHD? Volgens GGZ-bestuurder Marleen Barth en psychiatrie-voorman Rutger Jan van der Gaag zijn ADHD en ASS (Autisme Spectrum Stoornissen) absoluut geen modeziekten, laat staan het gevolg van overdiagnostiek.

Doofgeboren kinderen kunnen spraakachterstand inhalen dankzij implantaat
Baby's met ernstig gehoorverlies hebben het moeilijk om hun spraak te ontwikkelen en lopen op heel jonge leeftijd al achterstand op. Een implantaat kan die achterstand echter beperken, blijkt uit een onderzoek van Inge Molemans (Universiteit Antwerpen).

Kinderurologie UZ Gent Europees geaccrediteerd als eerste Belgische opleidingscentrum
De afdeling Kinderurologie van het UZ Gent is eind april als eerste opleidingscentrum in België officieel erkend door de Joint Committee of Paediatric Urology (JCPU). Daarmee voegt de afdeling zich bij de dertien andere centra die Europees zijn geaccrediteerd. Door de opleiding van kinderurologen te standaardiseren wil de JCPU kinderen met urologische en genitale aandoeningen kwalitatief hoogstaande zorg bieden.

Eerste kind met extra DNA
Alfie Clamp (2 jaar) heeft een extra streng DNA aan een van zijn chromosomen. In het Britse Warwickshire woont een kleuter met extra DNA. Het gaat om het eerste geregistreerde geval ter wereld, meldt de Daily Mail. Er bestaat nog geen naam voor de aandoening.

Brochure: 'Veilig in het ziekenhuis'
Als patiënt heb je recht op een kwaliteitsvolle en veilige zorg. Ook ziekenhuizen vinden dit belangrijk. Toch kan het voorvallen dat een patiënt medische schade ondervindt door bijvoorbeeld gebrekkige communicatie, een medicatiefout, een ziekenhuisbacterie, een val, ... Het Vlaams Patiëntenplatform vzw heeft een brochure opgesteld met tips over hoe de patiënt zelf de veiligheid kan vergroten in een ziekenhuis.

School & Ziekzijn vzw
Vrijwilligersorganisatie voor studiebegeleiding van zieke leerlingen. In België werd de eerste ‘Ziekenhuisklas’ opgericht in 1951 door dokter Dubois op de afdeling pediatrie van het St-Pietersziekenhuis te Brussel. Door de positieve pedagogische impact, volgden enkele grote ziekenhuizen dit initiatief, en werden, met overheidssteun, meerdere ziekenhuisschooltjes geopend. Maar op de kleinere Pediatrie-afdelingen bleef de nood aan onderwijs groot. Daarom richtten Anne-Marie Lamfalussy en Chantal Legrand, in 1982, met vrijwilligers, de vereniging ‘L’Ecole à l’Hôpital / School in ’t Ziekenhuis’ op.

Extra aandacht voor patiëntveiligheid bij kinderen
Kinderafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen worden extra ondersteund en gefaciliteerd in het voorkomen van schade bij zieke kinderen. De gids ‘Veilige zorg voor zieke kinderen’ die op 21 april in aanwezigheid van 230 zorgprofessionals is gepresenteerd, bevat interventies ter verbetering van de patiëntveiligheid.


FOCUS

Ontmoeting met het hoofd van de pediatrische afdeling van de C.U. Saint-Luc in Woluwe, Professor Gaston Verellen.
Sinds de afdeling 'Pediatrie' werd opgericht binnen de Cliniques Universitaires Saint-Luc, evolueerde ze mee op het ritme van de geneeskunde, de technologie en de maatschappelijke ontwikkelingen. Maar dat ritme is gewijzigd, vertelt Professor Verellen, hoofdgeneesheer van het Departement Pediatrie en Neonatologie, aan wie we de vraag stelden: wat zijn de voornaamste veranderingen die u in de loop der jaren hebt vastgesteld?

contact | infos | evanbesien@hospichild.be | een project van CMDC-CDCS vzw