Symposium Gezond opgroeien in digitale tijden

Op 07 december ’s ochtends organiseren de Onafhankelijke Ziekenfondsen een symposium over het problematische gebruik van digitale technologie onder jongeren.

Na een presentatie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over de meest recente cijfers, inzichten en trends over de digitale leefwereld van jongeren, zullen verschillende vragen aan de sprekers worden gesteld : Welke invloed hebben de smartphone en sociale media op onze jongeren? Wat met online privacy en cyberpesten? Hoe kan het gezondheidsbeleid bijdragen aan de digitale weerbaarheid van jongeren? En welke meerwaarde biedt een goede digitale balans voor de gezondheid van onze tieners?

Vragen uit een verontrustend bevinding : “Bijna elke jongere tussen 12 en 18 jaar heeft een smartphone. Dat is niet zomaar een handig toestel, maar een verlengstuk van hun lichaam. Een brug tussen de online en offline wereld, waarvan de grenzen meer en meer vervagen. Dat houdt bepaalde risico’s in voor tieners, maar de digitale evolutie biedt hen ook tal van mogelijkheden en uitdagingen.”

Programma

9u30 Onthaal

10u Voorstelling resultaten enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen door Xavier Brenez, Directeur-generaal Onafhankelijke Ziekenfondsen

10u15 Presentaties door:

Prof. Dr. Lieven De Marez, imec-mict-UGent
Prof. Laura Merla, UCL

11u15 Debat met verschillende experten:

Maya Van de Velde, lid van de Vlaamse Jeugdraad
Joos Callens, beleidscoördinator bij Mediaraven
Yves Collard, media-expert bij Média-Animation
Marie-Martine Schyns, Franstalig minister van Onderwijs of, of een vertegenwoordiger van haar kabinet

12u20 Conclusie

12u30 Walking dinner

→  Het debat zal tweetalig zijn

Adres

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Lenniksebaan 788A – 1070 Brussel

Contact

Piet Van Eenooghe – 0478 474 373 of piet.vaneenooghe@mloz.be

→ Inschrijven : hier  (Gratis maar verplicht)