Pediaters verdeeld over veganistisch dieet voor kinderen

Naar schatting drie procent van de kinderen in ons land eet veganistisch (geen vlees, geen vis, geen eieren of kaas). Pediaters waarschuwen nu voor de mogelijke impact van zo’n dieet op de gezondheid.

De Franstalige tegenhanger van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde raadt veganistisch eten stellig af voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Pediaters stellen vast dat kinderen in ziekenhuizen worden opgenomen met gebreksverschijnselen door het volgen van een dieet zonder dierlijke producten. Voor de zorgprofessionals is het niet altijd eenvoudig om de ouders, voor wie veganisme een overtuigde levenskeuze uitmaakt, te overtuigen.

Ondervoeding en tekorten

Volgens de ‘Académie royale de médecine de Belgique’ leidt een veganistisch dieet tot ondervoeding en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het gaat onder meer om calcium, vitamines D & B12 en diverse sporenelementen, die bij een normaal dieet via dierlijke producten worden aangevoerd. De gevolgen (ondervoeding, groeiachterstand, psychomotorische achterstand, bloedarmoede) kunnen onomkeerbaar zijn. Ouders die hun kinderen toch aan een veganistisch dieet willen houden, krijgen daarom de raad een beroep te doen op medische begeleiding.

Genuanceerde mening

Kind & Gezin is dezelfde mening toegedaan. Een goed uitgebalanceerd vegetarisch eetpatroon kan in alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien, maar bij veganisme ligt dat volgens de organisatie moeilijker. Professor kindergeneeskunde Myriam Van Winckel (UZ Gent) wijst op het belang van voedingssupplementen, vooral vitamine B12, maar vertelt dat ze in haar 30 jaar praktijkervaring slechts 1 geval van ondervoeding ontmoette.