De Europa Ziekenhuizen – Site St-Elisabeth / St-Michiel

Contact

Adres: Site St-Elisabeth : De Frélaan, 206 - 1180 Ukkel/ Site St-Michiel : Linthoutstraat 150 - 1040 Etterbeek
Telefoon: Site St-Elisabeth : 02/614 20 00/Site St-Michiel : 02/614 30 00
Website: http://www.europaziekenhuizen.be
Email: info@cdle.be


Over

Algemeen buurtziekenhuis dat deel uitmaakt van de Europa Ziekenhuizen. Het omvat een dienst Pediatrie met moeder-kind eenheid. Behandeling van alle zware en chronische ziekten.


Beschikbare diensten

Dienst Pediatrie, een N*-dienst Neonatologie, Bambi-unit (kort verblijf van enkele uren voor bewaking en monitoring), Dagziekenhuis (One Day Clinic), dienst Spoedgevallen met pediatrische afdeling.


Spoeddienst

Tel Spoeddienst

Site St-Elisabeth : 02/614 29 00/ Site St-Michiel : 02/614 30 00


Tel Opname

Site St-Elisabeth 02/614 26 50


Routebeschrijving
http://www.europaziekenhuizen.be/stelisabeth/nl/page/nl-wegbeschrijving-30

Materniteit

Site Sint-Michiel: de kraamafdeling bevindt zich op de derde verdieping.

• Materniteit: 02/614 29 20 – maternite.se@cdle.be
• Secretariaat gynaecologie: 02/614 27 30
• Kinesitherapiesessies: 02/614 27 30
• verloskwartier en spoedgevallen tijdens de zwangerschap – de klok rond: 02 614 29 89

Verloskwartier toegankelijk tussen 7 uur en 20 uur via de hoofdingang van de materniteit. Tussen 2 uur en 7 uur ingang via de Spoeddienst.

Medisch team

Het team van de kraamafdeling wordt geleid door een hoofdverloskundige, Amandine Rentmeesters, voor de twee sites, Sint-Elisabeth en Sint-Michiel, en een adjunctverloskundige, Maureen Laurent, die verbonden is aan de site Sint-Elisabeth

Site Sint-Michiel: hoofdverloskundige: Yves Baukens – adjunct-hoofdverloskundige: Patricia van Waeyenberg

Kenmerken van de dienst

Tijdens uw verblijf in de materniteit krijgt u regelmatig advies tijdens momenten zoals de borstvoeding, het badje van de baby en tijdens de ontmoeting met de pediater. Als u geen borstvoeding geeft, kunt u beschikken over papflessen en krijgt u uitleg over de bereiding ervan met het oog op uw terugkeer naar huis.

Prenatale geneeskunde

  • 6 prenatale aquagymlessen, in het zwembad, onder begeleiding van de vroedvrouwen. Relaxatiemoment aan het einde van de sessie.
  • Lessen ter voorbereiding op de geboorte voor mama en partner, die uitgenodigd wordt om actief deel te nemen en vraag-en-antwoordsessie
  • Kinesitherapiesessies

Rondleidingen mogelijk bij de kraamafdeling en de verloskamer op beide sites:
Sint-Elisabeth: elke woensdagavond om 19 uur; de eerste  van de maand in het Nederlands, de tweede en derde  in het Frans en de vierde  in het Engels. Afspraak in de inkomhal, geen inschrijving nodig
Sint-Michiel: op afspraak, in groepen (02 614 37 30). Drie tot vier rondleidingen per maand in het Frans, een in het Nederlands en een in het Engels. Rondleidingen in het Frans vinden plaats om 19 uur, rondleidingen in het Nederlands en Engels om 14 uur. Afspraak aan de ingang van de kraamafdeling op de derde verdieping

Er worden ook informatiesessies georganiseerd:
Sint-Elisabeth: collectieve voorbereiding  op de bevalling door de verloskundige en de kinesitherapeut – verloskundige prenatale aquagym door de verloskundige – Sint-Michiel: informatiesessies borstvoeding – raadpleging verloskundige ter voorbereiding op de geboorte – collectieve voorbereiding op de geboorte door de verloskundige

Infrastructuur site Sint-Elisabeth

Het verloskwartier bestaat uit vier volledig uitgeruste verloskamers, waarvan één met jacuzzi en verlosbad. De verloskamers beschikken over een verlosbed, een ergonomische zitbal, een bad en een radio-installatie

Rondleidingen op de kraamafdeling en in het verloskwartier worden aangeboden  elke eerste dinsdag van de maand in het Nederlands, de tweede en derde dinsdag van de maand in het Frans en de vierde dinsdag van de maand in het Engels. Afspraak om 19 uur, een verloskundige komt u de dag zelf ophalen bij de kraamafdeling

Kamers en ondersteuning

De materniteit beschikt over eenpersoonskamers met of zonder babybox waar de vader kan overnachten (met supplement). De dienst beschikt ook over tweepersoonskamers voor het verblijf van 2 mama’s. Alle kamers zijn voorzien van een douche, toilet, wastafel, haardroger, koelkast, tv, wifi en telefoon.
U krijgt steeds individuele ondersteuning. Een verpleegkundige van de Office des Naissances et de l’Enfance of van Kind & Gezin komt bij u langs tijdens uw verblijf in de materniteit. Eén persoon van uw keuze is toegelaten om u in de verloskamer te vergezellen.

Verblijf

Ondanks het nieuwe ministeriële beleid om de duur van het verblijf in de materniteit te verkorten, wordt de zorg maximaal afgestemd op het ritme van de moeder en haar baby.
Nadat u zich ingeschreven hebt in de opnamedienst die zich op niveau 0 bevindt, wordt u op uw kamer onthaald en krijgt u uitleg. U krijgt 3 maaltijden per dag. Wanneer u met uw partner in een eenpersoonskamer verblijft dan krijgt uw partner een ontbijt. U kunt een psycholoog of osteopaat consulteren via een aanvraag bij de verpleegkundige van dienst.
Een verblijf in de materniteit duurt 3 nachten, ongeacht wanneer u bevalt. Voorbeeld: als u voor middernacht in het ziekenhuis komt maar pas na middernacht bevalt, hebt u nog twee nachten over.

Vertrek uit de materniteit

U kunt de materniteit verlaten na toestemming van uw gynaecoloog en de pediater. U wordt gevraagd uw kamer te verlaten voor 14 uur. U krijgt een verbindingsfiche mee om een goede postnatale opvolging te verzekeren.

Bezoeken

Voor beide sites zijn bezoeken mogelijk van 14  tot 19.30 uur en zijn ze beperkt tot twee personen per patiënt

Publicaties

Neonatologie

Soort dienst

N*


Tel Dienst

02/614 29 25


Diensthoofd

Dr. Frédéric Motte


Eigenschappen van de dienst

De dienst Neonatologie verwelkomt vroeggeboren en baby’s met medische problemen bij de geboorte, vanaf 33 weken zwangerschap. De dienst kan maximum 6 baby’s opnemen, zodat de medewerkers veel tijd kunnen besteden aan het begeleiden van de ouders.

De kliniek verkreeg de labels ‘Babyvriendelijk Ziekenhuis’, ‘Brazelton methode’ en ‘Nidcap’. Borstvoeding wordt er aangemoedigd.
Psychologen staan tot uw beschikking om een luisterend oor te bieden, u te ondersteunen en te begeleiden tijdens uw verblijf en ook na uw ontslag indien nodig.
Men moedigt de ouders aan om zoveel mogelijk deel te nemen aan de zorg voor het kind om het beter te leren kennen en de onderlinge band te versterken.

–> Download de brochure van de dienst Neonatologie: ‘Er was eens op de neonatolgie… eenheid voor moeder en kind


Bezoekregeling

Ouders van het gehospitaliseerde kind

De ouders kunnen 24/24 u bij hun kind terecht. De verantwoordelijke verpleegkundige zal alles regelen om de nacht bij het kind door te brengen.


Kinderen

Bij een langdurige ziekenhuisopname van de baby, kan men een aanvraag indienen bij de verantwoordelijke verpleegkundige om een uitzondering toe te staan, bijvoorbeeld voor een broer of zus. De strikte regeling is nodig om de baby’s op de dienst te beschermen.


Andere bezoekers

Bezoek is voorbehouden aan de ouders, behalve bij een langdurige ziekenhuisopname (minimum 2 weken). Spreek de hoofdverpleegkundige om uitzonderlijk het bezoek van een familielid, zoals een grootouder, toe te staan.


Informatie voor de ouders

Moeder-kind kamer

Rooming-in: als ouder kunt u de nacht bij uw kind doorbrengen in een private of een gemeenschappelijke kamer, met behulp van een vouwbed (het tarief verschilt naargelang de kamer). Wend u voor meer informatie tot de opnamedienst op de gelijkvloerse verdieping (niveau 0).


Douche of badkamer

Alle kamers beschikken over een volledig ingerichte badkamer.


Maaltijden voor de begeleider

Op de site Sint-Elisabeth:

Verkoopautomaten voor warme en koude dranken en snoep: inkomhal (naast Europalis en richting de dienst spoedgevallen), in de inkomhal van de dienst spoedgevallen op de verdieping -1 en aan de parking op de verdieping -3

Site Sint-Michiel

Restaurant Ovalis, in  de inkomhal, biedt zowel een ontbijt als een lunch aan, met meerdere dagsuggesties, een vaste kaart, dagschotels en een roomservice.
Openingsuren: van maandag tot vrijdag – van 8.30  tot  17.30 uur
Verkoopautomaat met warme en koude dranken en snoepjes: in de inkomhal, in de inkomhal van de  dienstspoedgevallen (alleen warme en koude dranken) en in de consultatieruimte op de verdieping -2


Rust kamer

Op de dienst is een lokaal beschikbaar om even op adem te komen of bezoekers te ontvangen. Roken is er verboden.


Shops en faciliteiten

Winkel in de inkomhal: kranten, weekbladen, bloemen, boeken, kaarten, gadgets, cadeaus, toiletartikelen, frisdrank, pralines, enz.
site Sint-Elisabeth: maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur Gesloten over de middag (van 13 tot 13.30 uur) en in het weekend
site Sint-Michiel: maandag tot vrijdag van 9 tot 16.30 uur. Gesloten over de middag (van 13 tot 13.30 uur) en in het weekend

Er zijn rolstoelen beschikbaar bij de ingang van het ziekenhuis, aan de parking en bij de dienst spoedgevallen. U moet kleingeld bij u hebben


Toegankelijkheid

Met de wagen

Site St-Elisabeth

Vanuit Ring Oost, autosnelweg Namen en Luik

  • Général Jacqueslaan nemen
  • Richting ter Kamerenbos volgen
  • Het bos verlaten langs de Belle Alliancestraat
  • Op het kruispunt van de Waterloosesteenweg, de De Frélaan nemen
  • Het ziekenhuis bevindt zich iets lager langs de rechter zijde

Vanuit Ring West (Pajottenland)

  • Uitrit nr 18 nemen (Ukkel-Drogenbos)
  • Stallestraat volgen, richting centrum
  • Aan het begin van de Brugmannlaan, De Frélaan rechts nemen
  • Het ziekenhuis bevindt zich bovenaan langs de linker zijde

Site St-Michiel

Vanaf de autosnelweg E40 (Luik-Brussel)

  • Uitrit Montgomery nemen
  • Uitgang van de tunnel: rechtdoor rijden (niet de tunnel langs de linkerkant nemen) en langs de Square Vergote rijden
  • 3de straat rechts nemen: Rogationlaan
  • Linthoutstraat oversteken
  • De Braeckeleerstraat afrijden
  • Entrer dans la rue Charles Degroux à droite
  • Rechts de Charles Degrouxstraat binnenrijden
  • Op de hoek is de ingang van de ondergrondse parking van het ziekenhuis

Vanaf square Montgomery

  • Tervurenlaan nemen tot de Tervuurse Poort
  • Rechts de Tongerenstraat nemen
  • Aan de rotonde, ofwel de derde straat rechts nemen (Linthoutstraat) waar de hoofdingang gelegen is, ofwel de vierde straat rechts nemen (Ch. Degroux straat), om op de ondergrondse parking te komen.


Met het openbaar vervoer

Site St-Elisabeth

  • Vanaf bushalte 41: vóór het ziekenhuis
  • Vanaf bushalte 38: 5 min. te voet (440 meter)
  • Vanaf bushaltes Tec/De Lijn: 4 min. te voet (380 meter)
  • Vanaf standplaatsen Villo !: 2 min. te voet (200 meter)

Met de fiets

Standplaatsen Villo ! op 200 meter (+/- 2 min. te voet)

Met de bus

MIVB

  • Bus 41: halte “Sint-Elizabeth-ziekenhuis” vóór het ziekenhuis
  • Bus 38: halte “René Gobert” op 440 meter (+/- 5 min. te voet)

TEC

Bus W & 365: halte “avenue Defré” op 380 meter (+/- 4 min. te voet)

De Lijn

Bus 136 & 137: halte “Defrélaan” op 380 meter (+/- 4 min. te voet)

Met de tram

  • Trams 25 & 94: afstappen aan de halte “Brazilië” en vervolgens bus 41 nemen tot “Sint-Elizabeth-ziekenhuis” (4 haltes)
  • Trams 4 & 92: afstappen aan de halte “Helden” en vervolgens bus 41 nemen tot “Sint-Elizabeth-ziekenhuis” of 38 tot “René Gobert” (5 haltes)
  • Tram 7: afstappen aan de halte “Gossart” en vervolgens bus 38 nemen tot “René Gobert” (2 haltes) of te voet (800 meter)

Met de metro

  • Metro 5: afstappen aan de halte « Demey » en vervolgens bus 41 nemen tot « Sint-Elizabeth-ziekenhuis » (17 haltes)
  • Metros 2 & 6: afstappen aan de halte « Trône » en vervolgens bus 38 nemen tot « René Gobert » (15 haltes)

Met de trein

  • Afstappen aan de halte “Boondaal” en vervolgens bus 41 nemen tot « Sint-Elizabeth-ziekenhuis » (5 haltes)
  • Afstappen aan de halte “Luxemburg” en vervolgens bus 38 nemen tot « René Gobert » (13 haltes)
  • Afstappen aan de halte “Watermaal” en vervolgens bus 41 nemen tot « Sint-Elizabeth-ziekenhuis » (9 haltes)
  • Afstappen aan de halte “Centraal Station” en vervolgens bus 38 nemen tot « René Gobert » (9 haltes)

Site St-Michiel

Met de tram

  • Trams 7 & 25: halte “Georges Henri” op 550 meters (+/- 7 min. te voet)
  • Tram 81: halte “Merode” op 550 meters (+/- 7 min. te voet)

Met de metro

  • Metro 1: halte “Merode” op 550 meters (+/- 7 min. te voet)
  • Metro 5: halte “Merode” op 550 meters (+/- 7 min. te voet)

Met de trein

  • Afstappen aan de halte “Merode” op 550 meters (+/- 7 min. te voet)
  • Afstappen aan de halte “Centraal Station” en vervolgens metro 1 of 5 nemen tot “Merode” (5 haltes).
  • Afstappen aan de halte “Noordstation” en vervolgens tram 25 nemen tot “Georges Henri” (10 haltes).
  • Afstappen aan de halte “Zuidstation” en vervolgens tram 81 nemen tot “Merode” (19 haltes).

 


Parking

Site St-Elisabeth

Betaalparking

Tarieven:

1u: 2,50€
2u: 5,00€
3u: 7,50€
4u: 10,00€
5u: 12,50€
6u: 15,00€
7u: 17,50€
8u: 20,00€
9u: 22,50€
10u: 25,00€
Forfait voor 1 dag: 25,00€

Verloren ticket: 25,00€

De betaalparking bevindt zich aan de ingang van de site St-Elisabeth. Gelieve een ticket aan de slagboom te nemen. Een ondergrondse verwarmde parking bevindt zich op niveaus -3 en -4. Om deze parking te bereiken rijdt u volledig tot achteraan het gebouw. Een lift in de ondergrondse parking brengt u onmiddellijk in de inkomhal. De betaling gebeurt aan de automaat in de inkomhal van het ziekenhuis of in de parking zelf. Gelieve te noteren dat, wegens de toeloop van het aantal wagens in de parking, deze moeilijk bereikbaar is op maandag en dinsdag van 11 tot 15 uur.

Om een patiënt te brengen of af te halen, kan u een paar minuutjes stationeren aan de hoofdingang.

Site St-Michiel

Betaalparking

  • 40 min: 2,50€
  • 1u20: 5,00€
  • 2u: 7,50€
  • 3u: 10,00€
  • 4u: 12,50€
  • 5u: 15,00€
  • 6u: 17,50€
  • 7u: 20,00€
  • 8u: 22,50€
Forfait voor 1 dag: 25,00€Verloren ticket: 25,00€

Een ondergrondse parking voor 120 plaatsen is beschikbaar voor onze patiënten en bezoekers. Het is toegankelijk via de Rue Charles Degroux op twee ondergrondse niveaus..Toegang is enkel van 6u30 tot 20u30 (niet voor LPG-voertuigen). De poorten worden ten laatste om 21u15 gesloten. s’Nachts is de parkeergarage gesloten.
Gelieve rekening te houden met de duidelijk aangegeven verkeersrichting en u niet op voorbehouden plaatsen te parkeren. De geldende regels worden duidelijk aangegeven bij de ingang van de parkeerplaats Bij het verlaten van de liften volgt u de oranje lijn naar het INFO punt. Vergeet niet te betalen en bijgevolg uw ticket te doen valideren alvorens uw voertuig te nemen.


Dienst pediatrie

Tel Pediatrie

02/614 29 25


Pediatrische consultaties

02/614 27 53


Diensthoofd

Dr. Frédéric Motte


Omschrijving pediatrische afdeling

De ouders mogen bij de kinderen blijven in het pre-narcoselokaal en bij hun terugkeer uit het Operatiekwartier in de verkoeverzaal. De ouders mogen de meeste onderzoeken bijwonen, hoewel het soms moeilijk is om op voorhand het juiste tijdstip te bepalen. De dienst Pediatrie informeert de ouders zodat zij hun kind kunnen verzorgen, adviezen krijgen en zich de basiszorg eigen maken.

De verpleegkundigen, medewerkers en chirurgen van de Spoedgevallen, waken allen over een goede pijnbehandeling bij de kinderen via diverse technieken en vanuit een gedeelde zorgfilosofie.

Specifieke kenmerken van de dienst

Site -Sint-Elisabeth: e dBambi-dienst biedt kinderen van 0 tot 15 jaar ambulante verpleging aan, zoals bloedafnames, andere afnames, hechtingen verwijderen, wondverzorging of huidallergietesten.
U kunt hiervoor terecht op: 02 614 28 66 – tweede verdieping afdeling kindergeneeskunde, kamer 251.

 


Psychologische begeleiding van het kind en het gezin

Indien nodig kunt u een beroep doen op een psycholoog van de dienst Pediatrie. Praat erover met de verantwoordelijke verpleegkundige voor uw kind of met de kinderarts.


Infrastructuur

De kinderen kunnen terecht in een speellokaal met spelletjes, speelgoed, video’s en boeken.
De dienst Pediatrie en de materniteit bevinden zich op dezelfde verdieping. Wi-fi is beschikbaar indien u uw laptop meebrengt. Vraag de code aan de Opnamedienst.
Aan het einde van de gang bevindt zich een drinkfontein.


Animatie

Elke dinsdag en donderdag komen de Comi-Clowns op de kamer (goochelaar, danser, Mevrouw Papier, zangeres enz). In overleg met het medisch personeel komen zij tot bij het bed van het kind. Er is een verpleegkundige verantwoordelijk voor de animatie. Zij versiert de dienst volgens verschillende thema’s: Kerst, Sint-Nikkaas enz.


Bezoekregeling

De dienst is toegankelijk van 8u tot 20u voor de ouders en van 14u tot 20u voor de familie.


Diensten op de kamer

Rechtstreeks nummer

Rechtstreeks nummer
Elke kamer heeft telefoon. Vraag uw persoonlijke code aan de Opnamedienst om te kunnen bellen op de kamer. Bij het ontslag geeft u de code terug aan de Opnamdienst.


TV en wi-fi

De kamers hebben een tv met dvd-speler. In ruil voor een waarborg krijgt u de afstandsbediening bij de Opnamedienst. Vraag informatie op de gelijkvloerse verbinding voor internettoegang.


Koelkast en microgolfoven

U beschikt over een microgolfoven om schotels op te warmen. Vraag informatie aan de verpleegkundigen van de dienst Pediatrie.


Uitleen boeken

Vrijwilligers van het Rode Kruis komen langs op dinsdag en donderdag en bieden gratis lectuur aan.


Ziekenhuisdiensten

Sociale dienst

Algemene telefoon

02/614 92 92


Email

soc.se@cdle.be


Pediatrie

02/614 22 32


Uurregeling dienst

Op maandag van 8u30 tot 16u30, indien mogelijk op afspraak.


Locatie

Via de hoofdingang van de kliniek. De dienst kan op de kamer komen.


Dienst patiëntenfacturatie

Tel

02/614 26 60


Email

patientenadministratie@euzh.be


Uurregeling

Op maandag en vrijdag van 8u tot 12u en op dinsdag, woensdag en donderdag van 8u tot 12u en van 13u tot 17u.


Locatie

Gelijkvloers


Culturele bemiddeling

Tel

02/614 91 10


Email

r.saouma@cdle.be


Locatie

Vraag om een afspraak met mevrouw Rania Saouma, intercultureel bemiddelaar voor beide sites, Sint-Elisabeth en Sint-Michiel


Bemiddelingsdienst

Tel

02/614 90 93


Email

r.saouma@euzh.be


Morele en spirituele bijstand

Katholieke hulp

02/614 22 40 - 02/614 42 43 - E-SMB-pastorale@cdle.be


Joodse hulp

02/614 22 40 - 02/614 42 43 - E-SMB-pastorale@cdle.be


Lekenbijstand

02/614 22 40 - 02/614 42 43 - E-SMB-pastorale@cdle.be


Moslimbijstand

02/614 22 40 - 02/614 42 43 - E-SMB-pastorale@cdle.be


Protestantse bijstand

02/614 22 40 - 02/614 42 43 - E-SMB-pastorale@cdle.be


Kapel

Openingsuren

Tussen 9 en 19 uur kunt u in de kapel terecht voor een moment van bezinning


Locatie

1ste verdieping (route 800)


School in het ziekenhuis

De vereniging ‘L’École à l’Hôpital et à Domicile’ is aanwezig van 10u tot 12u. Die vereniging kan uw kind opvolgen bij zijn ontslag om de terugkeer naar school voor te bereiden.

Financiële Info

Voorschotten en tarieven

Bij de opname wordt een voorschot gevraagd om de kosten te dekken die niet worden terugbetaald door de verzekeringsmaatschappijen.
De raadplegingen kunnen aan de kassa vereffend worden.
Forfaitaire honoraria mogen wettelijk aangerekend worden voor diverse kosten: labo, radiologie, medische permanentie… en dit voor de volledige opname.


Geschillendienst

Klachten moeten schriftelijk gericht worden aan de facturatiedienst: vzw Europaziekenhuizen, De Frélaan 206 te 1180 Brussel.


Betalingswijze

Contant, Bancontact, creditcard