Vakantie

Ook jonge patiënten en hun ouders hebben soms de behoefte om er eens tussenuit te knijpen, ver van het ziekenhuis. Hier vindt u de zaken om rekening mee te houden, maar ook plaatsen die aangepast zijn om kinderen met een ernstige ziekte of beperking op te vangen. Zo kunnen ook zij in alle gemoedsrust genieten van de vakantie.

Voorzorgsmaatregelen

Voor u uw koffers pakt zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Vraag eerst en vooral aan de behandelende geneesheer van uw kind of reizen zonder risico is. Geeft hij zijn toestemming, breng uw ziekenfonds dan op de hoogte en vraag tijdig uw Europese ziekteverzekeringskaart aan. Daarmee kan uw kind in noodgevallen medische zorgen krijgen in het hele Europese Unie. Denk ook aan de benodigde medicatie en kijk na welke behandelingen eventueel beschikbaar zijn op uw bestemming.

Neemt u het vliegtuig ? Vergeet niet dat u in uw handbagage de nodige geneesmiddelen en voedingssupplementen voor tijdens de vlucht mag meenemen. Daarvoor hebt u wel een attest nodig van uw arts. Heeft uw kind een beperking of beperkte mobiliteit ? Alle Europese luchthavens moeten u gratis bijstand verlenen. Breng wel de luchtvaartmaatschappij of het reisbureau minstens 48 uur op voorhand op de hoogte. Dezelfde termijn geld voor het aanvragen van medische uitrusting, bijstand of vervoer.

Vakantieoorden

Dit is een onvolledige lijst met plaatsen waarnaar u uw kind mee op vakantie kan nemen en waar het aangepaste zorgen kan krijgen.

→ Contact : T 02/743 37 35

  • Villa Rozerood, een zorgcentrum voor zieke kinderen, hun ouders, broers, zussen en naasten die nood hebben aan een adempauze. Rust, ontspanning, herbronning en steun staan hier centraal.

→ Contact : Fazantenlaan 28, 8660 De Panne – T 058/42 20 24 – mohsen.zagheden@villarozerood.be

  • Château Cousin in Rochefort verwelkomt gezinnen die te maken krijgen met de ziekte van een kind en biedt hen een moment om te ontspannen, rusten en herbronnen. Het kasteel werd gerenoveerd om kinderen in een rolstoel te ontvangen. Er is geen zorgteam aanwezig, maar verschillende verenigingen en medische milieus werken er samen en kunnen tussenkomen indien nodig.

→ Contact : Rue Jacquet 86, 5580 Rochefort – T 0472/90 08 68 – info@chateaucousin.be

  • Force douce, een vzw in Brussel, richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in moeilijkheden via zeilen. De stages en excursies zijn er vooral voor 14 tot 18-jarigen met uiteenlopende lichamelijke ziektebeelden.

→ Contact : Homère Goossensplein 1, 1180 Brussel – T 0475 36 17 68 – info@forcedouce.org

  •   La septantième is een scoutsafdeling die openstaat voor kinderen met een mentale beperking en activiteiten organiseert op maat van deze en andere kinderen: enkele weekends in de loop van het jaar en een groot zomerkamp.

→ Contact : Woluwelaan 22, 1150 Sint-Pieters-Woluwe – staffdu@laseptantieme.be

  • L’Envol pour les enfants européens is een Franse organisatie die kinderen uit heel Europa aanvaardt. Ze biedt verblijven in het voorjaar, het najaar en de zomer voor zieke kinderen van 7 tot 17 jaar, maar ook gezinsweekends en verblijven voor brussen (broers en zussen). De kinderen worden 24/24 u opgevolgd door medische en recreatieve professionals.

→ Contact : Avenue Jean Jaurès 216, 75927 Paris Cedex 19 – contact@lenvol.asso.fr

  • Bruxelles temps libre een website van de vereniging Badje, focust op de buitenschoolse inclusie. Ouders van kinderen met een beperking vinden er informatie over diverse inclusieve activiteiten en vakanties.
  • Het ziekenfonds: sommige ziekenfondsen hebben herstelcentra waar u kunt verblijven en organiseren vakanties voor zieke kinderen.

Voorbeelden:

– De CM organiseert Samana vakanties en Lourdesbedevaarten op maat van mensen met een chronische ziekte.
Bond Moyson organiseert vakantiekampen voor chronisch zieke kinderen.

 

 Verenigingen die de inclusie nastreven