Keukenpraat

Hoe kunnen we enerzijds de dieetvoorschriften bij ziekte en behandeling en anderzijds de voorkeur of afkeer van kinderen voor bepaald voedsel verzoenen? Een ernstig ziek kind kan niet alles eten wat het wil. De medische voeding kan opgelegd worden.

De ziekte en de behandelingen kunnen leiden tot verlies van eetlust bij de jonge patiënten, maar ook tot misselijkheid, braken, walging, veranderde smak- en reukwaarneming… De maaltijden verlopen vaak moeilijk, zowel voor de ouder die de maaltijden bereidt als voor het kind dat moet eten…

Daaro stellen wij u in de rubriek ‘Keukenpraat’ recepten voor, opgesteld door Marie-Christine Schoevaert, oprichtster en voorzitster van de vereniging ‘Ensemble, pas à pas”’ en haar zoon Fred, ervaren gastronoom. Ze zijn makkelijk te bereiden en aangepast in functie van verschillende ziektebeelden. Zo kunt u uw kind lekkere bereidingen voorschotelen en tegelijk waken over zijn gezondheid.

Opgelet, om problemen te vermijden, vraag steeds het advies van uw arts en van de voedingsdeskundige die uw kind begeleidt, als u twijfelt of sommige ingrediënten toegelaten of verboden zijn, of als u vragen hebt over hygiënische voorzorgen, over mogelijke allergieën enz.
→ Lees ook: ons dossier ‘Medische voeding’ 

Nuttige links:

  • Simon & Odil : Naast uitgebreide informatie op maat van gehospitaliseerde kinderen, stelt de website Simon & Odil (een initiatief van vzw 4kids) ook enkele recepten voor om te beantwoorden aan de diëten bij bepaalde ziektebeelden.
  • Stichting tegen Kanker : Beroemde chefs wagen zich aan een aangepaste keuken en ontwikkelen lekkere en gezonde bereidingen voor de Stichting.