Het Fonds voor Voeding en Welzijn van de Federatie Voedingsindustrie (FEVIA) en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, zet opnieuw zijn schouders onder een gezondere toekomst voor kinderen en jongeren. Met de jaarlijkse projectoproep ondersteunt het Fonds tien vernieuwende en duurzame initiatieven die gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging stimuleren. Alle projecten samen ontvangen een steun van bijna €50.000 en zetten in op gedragsverandering, participatie en samenwerking.
{Persbericht van Koning Boudewijnstichting}
De geselecteerde projecten zijn verspreid over heel België en tonen een grote diversiteit aan aanpakken en doelgroepen. Van inclusieve beweegpaden in Diepenbeek tot sportieve weekends voor meisjes in Molenbeek, en van moestuinprojecten in Brugge tot workshops voor asielzoekers in Poelkapelle – elk initiatief draagt bij aan een gezondere levensstijl op maat van jongeren.
Een greep uit de laureaten:
- “Beweeg en Beleef” (vzw TANDEM, Diepenbeek): een inclusief bewegings- en voedingsproject voor jongeren met een beperking.
- “Zwemmen, Engelse boksen, krijgskunsten…” (AJM vzw, Molenbeek): sport en gezonde voeding voor 50 meisjes tussen 13 en 21 jaar.
- “Gezond, Gemakkelijk & Goedkoop” (vzw Open Kijk Vijfwegen, Poelkapelle): praktische kookworkshops en sport voor bewoners van een opvangcentrum.
- “Samen tuinieren en wandelend verdelen” (BuSO De Passer, Brugge): jongeren met autisme delen hun gezonde oogst met de buurt.
- “Rhythm Is Life” (vzw KAIOS, Brussel): jongeren uit sociale woonwijken herontdekken sport en gezonde voeding.
→ De volledige lijst vind je hier.
Meer dan alleen financiële steun
Alle projecten worden gedragen door jongeren zelf, die actief meedenken, uitvoeren en evalueren. Samenwerkingen met lokale organisaties, scholen en gezondheidsinstanties versterken de impact en duurzaamheid van de initiatieven.
Het Fonds biedt naast financiële steun ook inhoudelijke begeleiding via intervisiemomenten. De projecten kunnen rekenen op methodologische ondersteuning en inspiratie via partners zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Logo’s.
Een gezonde levensstijl begint bij de jeugd, en deze projecten tonen aan dat verandering mogelijk is – met creativiteit, samenwerking en vooral: de stem van jongeren zelf.