Recepten met verse groene erwtjes

Het is zover, de lente is in het land. Hoewel het weer eerder aan Allerheiligen doet denken is het wel degelijk lente. Gelukkig zijn er af en toe opklaringen om ons eraan te herinneren dat het mooie seizoen dat ons massa’s fruit- en groentenprimeurs brengt, is begonnen.

Zoals erwtjes … een echte lekkernij.

De zacht groene peulen worden van mei tot juli bij de groenteboer aangeboden; heerlijk!!! Je moet ze natuurlijk doppen (voorzie 1,5 kg voor 4 personen) en enkele minuten in kokend gezouten water beetgaar laten worden, maar wat een smaak! Neem bij gebrek aan verse erwtjes, diepgevroren erwtjes. Die moet je niet meer doppen en de kwaliteit is goed.
Neem liefst geen erwtjes uit blik: ze boeten in aan kleur, stevigheid en smaak.

Pancakes van de Prinses op de Erwt

Laat 100-120 g erwtjes beetgaar worden in kokend water en pureer ze met wat water.
Meng met 100 g zelfrijzende bloem, 10 cl melk en 1 ei.
Maak kleine pancakes (ongeveer 10 cm doorsnede).
Bak aan beide zijden 2-3 minuten in een geoliede pan.
Dien op als voorgerecht (bijvoorbeeld met een plakje gerookte zalm … hmmm) of als bijgerecht bij wit vlees.

Gele flan met groene erwtjes

Verwarm de oven voor op 200°.
Laat 350 g erwtjes beetgaar worden in kokend water.
Laat ze uitlekken en snel afkoelen (zodat ze mooi groen blijven).
Fruit 2 fijngesneden sjalotten in wat olie, voeg de erwtjes en eventueel gehakte peterselie toe.
Klop 2 eieren en 2 eierdooiers op met 25 cl vloeibare room en 30 g parmezaan.
Doe peper en zout bij het mengsel en giet het in beboterde ovenschaaltjes.
Zet de schaaltjes een twintigtal minuten in de oven.
Dien op als voorgerecht of als bijgerecht bij wit vlees.

Toverdrank op de wijze van Shrek

Fruit 1 fijngesnipperde ui in wat olijfolie, voeg er 400 g erwtjes en 75 cl bouillon (groente of gevogelte) bij en laat 20 min.stoven.
Mix alles fijn en doe er enkele verse muntblaadjes of verse koriander bij … en wat vloeibare room (giet door een puntzeef voor een supergladde veloutésoep).
Bestrooi met kleine croutons of presenteer als cappucino met een vleugje gezouten en gepeperde slagroom.
Dien koud of warm op … naargelang het weer.