20 miljoen euro vrijgemaakt voor kinderpsychiatrie

De minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, heeft donderdag 15 april aangekondigd dat hij een budget van meer dan 20 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de kinderpsychiatrie om extra personeel aan te werven en om de opnamecapaciteit in andere ziekenhuisdiensten te verhogen.

In een verklaring zei de minister: “De laatste tijd is er een duidelijke toename van de vraag naar psychiatrische opnamen voor kinderen en adolescenten, ook in de psychiatrische afdelingen van onze algemene ziekenhuizen. Op deze manier bieden wij een onmiddellijk antwoord op de groeiende behoefte aan psychologische en psychiatrische hulp voor kinderen, adolescenten en jonge volwassenen”.

Eetstoornissen, tekenen van zelfverminking…

De stijging van het aantal ziekenhuisopnames betreft vooral kinderen en jongeren met ernstige problemen, zoals eetstoornissen of tekenen van zelfbeschadiging. In de huidige situatie is spoedige opname vaak onmogelijk en krijgen ouders te horen dat zij zes maanden moeten wachten voordat er plaats is voor hun kind. “Daarom zullen we het aantal kinderpsychiatrie plaatsen op andere afdelingen in onze ziekenhuizen verhogen. Gespecialiseerde teams – ‘verbindingsteams’ – zullen de kinderen en jongeren de nodige en dringende hulp verlenen,” legde de minister uit.

Extra personeel

Vandenbroucke zei ten slotte dat hij de nodige middelen had vrijgemaakt om extra personeel aan te werven, vooral om de preventieve en follow-up-zorg voor kinderen, adolescenten en jonge volwassenen te versterken.

 

LEES OOK :