Een educatieve kit om met kinderen over mucoviscidose te praten

De Mucovereniging brengt een nieuwe educatieve kit uit, bestemd voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Het doel: kinderen via een ridderspel spelenderwijs aanleren wat mucoviscidose is. Het patiëntje kan meespelen met zijn klasgenoten, zodat ze beter begrijpen wat hij elke dag doormaakt.   

Illustratie : Muco asbl

 

Muco-kinderen kunnen gelukkig wel naar school gaan. De meeste behandelingen gebeuren thuis, dus moet de klas eigenlijk niet alle details kennen. Maar wanneer sommige leerlingen vragen stellen of het kind met mucoviscidose langdurig afwezig blijft, kan dat wel nuttig zijn. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om in klasverband over muco te praten. De meeste patiëntjes blijven liever op de achtergrond. Daarom blies de vereniging haar educatieve kit nieuw leven in met de creatie van een leuk, interactief spel.

Een spel om spelenderwijs te leren over muco in de klas   

De leerlingen maken actief kennis met de aandoening en begrijpen beter wat hun zieke klasgenootje doormaakt. Het muco-spel helpt kinderen van 7 tot 10 jaar om openlijk te praten over mucoviscidose. Het muco-kind voelt dat de klasgenootjes open staan voor zijn verhaal en hem ondersteunen, zodat hij er beter mee kan omgaan in de klas. De ouders moeten vanzelfsprekend hun toestemming geven om zoveel aandacht te besteden aan muco aan de hand van de educatieve kit. De leerkracht moet een uurtje besteden aan afdrukken en voorbereiden.

Beter tegemoetkomen aan de noden

De verbeterde educatieve kit is het resultaat van een lange samenwerking tussen alle personen die van ver of dichtbij met de ziekte te maken hebben. Elk kon zijn eigen aandachtspunten aanbrengen. Het gezamenlijke denkwerk leidde tot dit educatieve, leuke en interactieve spel. Het hoofdpersonage ridder Sol leeft in het magische land Solicië. Ze woont in haar kasteel wanneer op een dag een groot gevaar dreigt. Sol moet iets ondernemen, maar dat kan ze niet alleen. Daarom vraagt ze de hele klas om hulp. Ridder Sol heeft mucoviscidose, maar dat belet haar niet om in actie te schieten.

Wat is mucoviscidose nu eigenlijk?

Volgens de definitie van de vereniging is mucoviscidose of muco (cystic fibrosis in het Engels) de meest voorkomende erfelijke ziekte in ons land. Ongeveer 1.360 Belgische kinderen, jongeren en volwassenen leven momenteel met muco. Het is een ernstige en complexe ziekte, waarbij een taaie slijmlaag zich vormt in het volledige organisme. Die is moeilijk op te hoesten en bemoeilijkt de ademhaling en spijsvertering. Er ontstaan regelmatig terugkerende ontstekingen van de luchtwegen, longontstekingen en problemen met de spijsvertering. Mucoviscidose heeft dus niet alleen een impact op de longen, maar kan meerdere organen aantasten.

Meer weten over de educatieve kit?

 

Alle documenten kan je makkelijk downloaden of printen op de website. Het spel is volstrekt gratis te gebruiken. Meer weten? Neem contact op met Ann op het nummer 02/663.39.02 of via ann@muco.be.

 

LEES OOK

·       Loop voor een goed doel op de 20km door Brussel

·       BELGISCHE VERENIGING VOOR STRIJD TEGEN MUCOVISCIDOSE (MUCOVERENIGING)