Groot draagvlak onder neonatologen voor actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen

Uit een bevraging blijkt dat zes op de tien Vlaamse neonatologen vinden dat een pasgeboren kind met een ernstige afwijking medicatie moet kunnen krijgen om het leven te beëindigen. Het gaat om kinderen waarvan men weet dat ze ondanks het huidige behandelaanbod, hun leven lang zullen lijden. Vaak zijn het ook kinderen met een korte levensverwachting.

In dergelijke gevallen stellen de ouders soms de vraag om het lijden van hun kind te verkorten. Er bestaat evenwel geen wettelijk kader voor actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen. Nochtans blijkt uit een publicatie in het vakblad Acta Paediatrica dat veel artsen en verpleegkundigen op units voor intensieve neonatologe zorgen het daar moeilijk mee hebben.

Opvallend groot draagvlak

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (UGent/VUB) bevroeg 52 neonatologen en 250 neonatologe verpleegkundigen over dit thema. 100% van de artsen en 95% van de verpleegkundigen vinden dat het moet kunnen om bij een pasgeborene met een ernstige aandoening een behandeling niet op te starten, als daardoor het leven beëindigd wordt. 60% van de artsen en bijna 75% van de verpleegkundigen stelden dat een dodelijk middel toegediend moet kunnen worden.

 

→ Lees het volledige artikel (De Morgen) : hier