Personen met een verstandelijke beperking in de schijnwerpers tijdens de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium  

De Nationale Spelen zijn een evenement dat je als sportliefhebber niet mag missen. Vooral als je de inclusie van personen met een handicap wil steunen. De veertigste editie van de Nationale Zomerspelen vindt plaats in La Louvière van 8 tot 11 mei 2024. Sporters uit heel België zullen het vier dagen lang tegen elkaar opnemen. Ze worden begeleid door vrijwilligers en kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Sfeer gegarandeerd!


Tijdens het lange Hemelvaartweekend verwelkomt Special Olympics Belgium bijna 3.000 sporters, begeleid door 1.200 coaches, die zullen deelnemen aan een twintigtal verschillende sporten. De organisatie schakelt niet minder dan 2.000 vrijwilligers in om ervoor te zorgen dat dit een onvergetelijk avontuur wordt, zowel voor de sporters als voor de supporters. Traditiegetrouw begint het evenement met een openingsceremonie en een torch run en eindigt het in schoonheid met een slotceremonie. Naast het competitieve aspect is het doel van deze spelen vooral om mensen met een verstandelijke beperking de kans te bieden zich te ontwikkelen en te integreren via sport.

→ Wil je vrijwilliger worden en sporters met een handicap van dichtbij ondersteunen? Klik dan hier!

Praktisch

De Nationale Spelen zijn vier goed gevulde dagen waarin mannelijke en vrouwelijke sporters, die zich goed hebben voorbereid – zonder dat ze per se een hoog niveau hebben – komen strijden voor een medaille, maar vooral voor inclusie en uit liefde voor de sport. Tijdens de Nationale Zomerspelen zijn er een twintigtal verschillende sporten, waaronder artistieke en ritmische gymnastiek, atletiek, basketbal, badminton, boccia (jeu de boules), bowling, wielrennen, paardrijden, floorball (unihockey), voetbal, hockey, judo, netbal, zwemmen en tennis (→ De lijst met alle sporten vind je hier). Alle sporters moeten bepaalde voorwaarden vervullen om te mogen deelnemen aan de Nationale Spelen van 2024. Ze moeten een verstandelijke beperking hebben met een IQ van maximaal 75, minstens 8 jaar oud zijn op 8 mei 2024 en minstens 75 uur getraind hebben. Naast het sportprogramma zorgt het evenemententeam van Special Olympics Belgium ook voor animatie, met muziek, zang, dans, clownshows, robots en nog veel meer. Zo wordt het een echt feest voor de sporters en het publiek.

→ Raadpleeg het overzichtsplan, en de locaties van de verschillende sporten

→ Raadpleeg de uurroosters per sport

Special Olympics Belgium, een kracht voor verandering

De Special Olympics werden in 1968 opgericht in de Verenigde Staten door Eunice Kennedy Shriver. Sindsdien is de beweging actief in 193 landen, met meer dan 5,5 miljoen sporters met een verstandelijke beperking die deelnemen aan aangepaste Olympische sportactiviteiten. Bovendien heeft de organisatie een gezondheidsprogramma voor de deelnemers: het Healthy Athletes Program. De Belgische organisatie behoort tot de Olympische familie, net als de populaire Olympische Spelen en de Paralympics. De fundamentele missie van de organisatie is “het leven veranderen van mensen met een verstandelijke beperking door middel van sport en hun sociale inclusie bevorderen, voor een meer inclusieve samenleving waarin mensen met een verstandelijke beperking een actieve rol spelen. Sport, gezondheid en onderwijs zullen centraal blijven staan in onze initiatieven die we in steden en gemeenten zullen opzetten. Zo kunnen we het leven van 165.000 Belgen met een verstandelijke beperking verbeteren.” De Nationale Spelen worden overigens elk jaar georganiseerd, in tegenstelling tot de Wereldspelen, die om de twee jaar plaatsvinden. De Wereldspelen zijn ofwel zomerspelen, ofwel winterspelen voor sporters met een verstandelijke beperking. De volgende Wereldspelen vinden plaats in 2025 in Turijn. In elke discipline kunnen sporters van dezelfde leeftijd, hetzelfde geslacht en hetzelfde niveau het tegen elkaar opnemen met gelijke kansen. Dat noemt de organisatie Divisioning.

Divisioning

Om ervoor te zorgen dat iedereen kans kan maken op een (gouden) medaille, heeft Special Olympics het Divisioning-systeem ingevoerd. Op basis van een voorronde worden de sporters en teams ingedeeld in homogene groepen. Om dit systeem toe te passen, informeert de organisatie op voorhand bij de sporter of zijn coach naar het niveau. Daarna worden de sporters verdeeld in groepen van maximaal acht deelnemers of teams in reeksen. Divisioning lijkt het werkelijke niveau van de sporter of het team beter te weerspiegelen dan het bij de inschrijving gevraagde niveau. Dat komt doordat bij Divisioning het huidige niveau in een competitie-omgeving naar boven komt, net zoals tijdens het evenement.

→ Meer informatie over Divisioning

Het Healthy Athletes Program

Op haar website schrijft de organisatie het volgende:” Het Special Olympics Healthy Athletes program (HAP) heeft als doel de lichamelijke gezondheid en de fysieke conditie van de atleten te evalueren. Het omvat verschillende medische onderzoeken die geheel vrijblijvend en gratis aangeboden worden. De atleet krijgt gericht advies en wordt indien nodig doorverwezen naar een specialist voor verdere opvolging. Na elke evaluatie krijgen de atleten bovendien een leuk cadeautje mee als dank voor hun deelname. De resultaten geven de atleten een beeld van hun fysieke conditie en verschaffen de onderzoekers, professionals en studenten uit Belgische universiteiten en hogescholen informatie over de gezondheidstoestand en noden van atleten met een verstandelijke handicap. Het Healthy Athletes Program bestaat uit acht disciplines, waaronder: fit feet, healthy body, healthy hearing, opening eyes en diabetes prevention.”

→ Meer informatie over het Healthy Athletes Program

Samuel Walheer

 

LEES OOK: