Pompoenrösti

Rösti is van oorsprong een gerecht uit Zwitserland en de France-Comté en bestaat uit geraspte aardappelen die goudbruin gebakken worden in een ronde koekvorm. Fred doet er pompoen bij, de seizoensgroente bij uitstek. Er bestaan heel veel soorten pompoenen en je kan er niet alleen soep of puree van maken!

Assepoester die niet achterlijk was, heeft haar Prins verleid met een splinternieuwe pompoenkoets, milieubewust. Pompoenen zijn best wel interessant! Ze bestaan vooral uit water, bevatten weinig calorieën, zijn rijk aan potassium, maar natriumarm. Het vlees dat een mooie roodoranje kleur heeft, is lichtjes zoet wat in de smaak moet
vallen bij de allerkleinsten …

Voor 4 pers.:

  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 300 g pompoenvlees
  • 3 lepels bloem
  • 1 groot ei
  • 120 g gemalen comté of cheddar
  • olijfolie, zout & peper

Was de aardappelen zorgvuldig en stoom ze ongeschild in 20 minuutjes gaar (niet langer want dan vallen ze uiteen).
Schil ze en rasp ze grof.

Rasp vervolgens de pompoen; dep zoveel mogelijk vocht op met keukenpapier.
Meng de aardappelen met de pompoen. Voeg er de bloem, het geklutste ei, de kaas, zout en peper aan toe. Meng alles goed.

Verwarm de olijfolie in een pan. Maak kleine hoopjes van het röstimengsel; druk ze aan met de achterkant van een lepel en bak ze aan beide kanten gedurende enkele minuten. Leg ze op keukenpapier tot alles klaar is.

Dien warm op.

Deze röstis vormen een lichte maaltijd en kunnen geserveerd worden met een slaatje, of als bijgerecht bij gevogeltje, gegrild rood vlees …
Krijgt je kind chemotherapie of schort er iets aan zijn immuunsysteem, geef er dan geen slaatje bij en koop geen pompoen die in stukken wordt verkocht. Je weet niet wanneer en hoe de pompoen versneden, bewaard en verpakt werd. Je kan beter een kleine pompoensoort gebruiken of een butternut waarvan de schil een natuurlijke ‘bescherming’ biedt. Als je kind bovendien een zoutarm dieet moet volgen, gebruik dan look, kerrie, paprika, komijn om te kruiden.