Smakelijke broccolitaartjes voor jullie spruiten …

Heel wat ouders die in hun jeugd regelmatig naar schoolkantines en/of scoutskampen gingen, willen hun kinderen hun onaangename herinneringen aan onwelriekende kool die er verdacht uitziet, besparen. Ook de maaltijden in het ziekenhuis zien er vaak papperig en weinig smakelijk uit. Nochtans kan kool op wel 1001 manieren worden bereid en best lekker zijn. Soms kan er wat camouflagewerk aan te pas komen. Deze keer heeft Fred broccolitaartjes klaargemaakt: ze zijn zacht van smaak en laten zich makkelijk eten …

Voor 4 personen:

  • 300 g broccoliroosjes
  • 15 cl melk
  • 1 volledig ei + 1 eigeel
  • 40 g bloem
  • parmezaan
  • boter
  • nootmuskaat

Stoom de broccoliroosjes (een kwartiertje) en pureer ze.

Verwarm de oven voor op 180°.

Meng de bloem met 40 g parmezaan, het ei, het eigeel, de melk, 10g gesmolten boter, een snuifje nootmuskaat, zout en peper. Wanneer alles goed gemengd is voeg je er de broccolipuree aan toe.

Beboter muffinvormpjes of ramequins en bestrooi met wat parmezaan. Giet de bereiding in de vormpjes en laat ongeveer 20 minuten in de oven bakken. Lichtjes laten afkoelen en uit de vormpjes halen.

De taartjes zien er mooi groen uit; gebruik je romanesco dan zijn ze lichtgroen; met bloemkool zijn ze gewoon wit maar door er curcuma of curry aan toe te voegen krijgen ze een gele kleur. Aan jullie de keuze.

De bereiding kan in de blender kan worden klaargemaakt en is dan geschikt voor kleine kinderen. Met een klontje verse boter erbij zal je kleine spruit smullen.

Fred heeft voor dit recept parmezaan gebruikt. Je kan die ook vervangen door gruyère, emmental, baufort of cheddar. Neem in elk geval kaas die doorsmaakt, als tegenwicht voor de kool. Gebruik geen zakjes met geraspte kaas die met echte kaas enkel de naam gemeen hebben maar volkomen smakeloos zijn!

Als je kleine spruit cortisone neemt, gebruik dan geen zout maar wel muskaatnoot om de bereiding te kruiden.

De broccolitaartjes kunnen worden opgediend als voorgerecht of als bijgerecht bij vlees.
Je kan de taartjes ook versieren met geroosterde amandelschilfers, tenminste wanneer je kind geen afweerproblemen heeft. Ze passen uitstekend bij de broccoli en de kaas. Je kan de taartjes ook serveren met boschampignons waaraan een klein beetje room is toegevoegd … mmmmh!!!

Smakelijk!!!