Winters vieruurtje …

Omdat het berekoud is, omdat zelfs de lucht er slecht uitziet, omdat we er allemaal wat vermoeid bij lopen … hebben we een versterkend vieruurtje nodig:

-een gebakje tegen het slechte weer,
– een geurige cake om zich te verwarmen,
– citrusvruchten tegen de verkoudheid,
– chocolade voor meer energie:

kortom, maak samen met je kleine schatten deze sinaasappelcake met chocolade:

  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • 1 grote sinaasappel
  • 2 eieren
  • 125 g bloem + 1 cc bakpoeder (of 135 g zelfrijzende bloem)
  • g zwarte chocolade + een klontje boter voor het glazuur

Verwarm de oven voor op 180°.

Pers de sinaasappel.

Klop de boter en de suiker op met de elektrische klopper.

Voeg het sinaasappelsap en de eieren een na een toe; klop de bereiding op tot een gladde massa. Voeg er met een spatel de bloem en het bakpoeder bij en meng alles goed.

Giet het beslag in een vorm en laat het ongeveer 35 minuten in de oven bakken.

Haal de cake uit de vorm om af te koelen.

Laat de chocolade, terwijl de cake in de oven bakt, au bain-marie smelten. Voeg het klontje boter toe en vermeng alles goed.

Bestrijk de afgekoelde cake met een laag glazuur of … laat de kinderen er motieven mee maken en er eventueel kleurrijke suikerconfetti of chocoladeparels op strooien. Een cake versieren is belangrijk werk, haal ze dus niet uit hun concentratie.

Je kan de schil van een (biologische of onbehandelde) sinaasappel in het cakebeslag doen, maar eerlijk gezegd zijn er niet veel kinderen die dit lusten. Je kan de sinaasappel ook door bijvoorbeeld een clementine of een bloedsinaasappel vervangen.

In dit winterse seizoen vindt je op de markt en in grootwarenhuizen volop citrusfruit dat boordevol vitamines zit. Laat je kind, zelfs wanneer het met chemotherapie wordt behandeld, ten volle genieten van deze vruchten die goed beschermd zitten in hun dikke schil … Schenk een glas vruchtensap bij deze cake.