Spoeddienst
Tel Spoeddienst
02/ 477 51 00
Tel Opname
02/ 477 87 78
Routebeschrijving
https://www.uzbrussel.be/web/guest/adres-en-omgevingsplan
Neonatologie
Soort dienst
N* en NIC
Tel Dienst
02/ 477 67 55
Diensthoofd
Dr. Filip Cools
Eigenschappen van de dienst
Op de neonatale afdeling van UZ Brussel worden naast te vroeggeboren kindjes ook zieke pasgeborene baby’s opgenomen. Naargelang de ernst van hun situatie worden ze opgenomen in de NICU (neonataal intensieve zorgen) of de N* afdeling (niet-intensieve neonatale zorgenafdeling).
De dienst Neonatologie van UZ Brussel vangt ook regelmatig te vroeggeboren kindjes en zieke pasgeborene baby’s op die worden doorverwezen door andere ziekenhuizen. Zodra een
intra-uterine zwangerschap wordt vastgesteld, wordt de moeder vaak overgebracht naar UZ Brussel – zelfs voor de bevalling – om het kind in optimale omstandigheden te kunnen opvolgen.
De NIC-dienst vangt te vroeggeboren kindjes op met problemen met de ademhaling, aangeboren afwijkingen, een infectie, een probleem bij de geboorte of een behoefte aan neurologische obeservatie.
De N* dienst vangt baby’s op voor observatie: laag geboortegewicht, hypoglycemie, hypothermie, voedingsproblemen, ontwenningsverschijnselen door druggebruik van de moeder, adoptie enz.
Infrastructuur en onthaal van de begeleidende ouder (NIC)
De dienst Neonatologie bevindt zich op de tweede verdieping van het ziekenhuis, net naast de materniteit en de verloskamers. Hij bestaat uit twee delen: de NIC en de N*.
De NIC omvat 16 bedden voor intensieve zorgen (8 in deel A en 8 in deel B), die allen zijn uitgerust met een couveuse, een beademingstoestel en andere hoogtechnologische apparatuur. Elke boreling kan door de ouders permanent bewaakt worden via een webcam. De eenheid intensieve neonatale zorgen beschikt ook over twee isolatiekamers en een operatiezaal. Bovendien beschikt UZ Brussel over twee speciaal voor transport ontworpen incubatoren voor het overbrengen van te vroeggeboren of zieke baby’s naar partnerziekenhuizen.
De N* omvat 12 bedden en is afgescheiden van de NIC. Elke ruimte beschikt over de nodige uitrusting en een webcam.
Het verpleegkundige team van de NIC en N* diensten is NIDCAP-opgeleid en gecertificeerd: het bundelen van de zorg om het onnodig storen van de boreling te vermijden, het beperken van onnodige acties, het beperken van stressmomenten, het vermijden van lawaaihinder, het troosten van de boreling bij pijnlijke behandelingen, het beter beheren van pijn, het collegiaal overleggen met de artsen over de noodzaak van een katheter, het vermijden van onnodig licht, het respecteren van het nachtritme, het betrekken van ouders en familie bij de zorg en rekening houden met hun aanwezigheid bij het baden, voeden enz.
Bezoekregeling
Ouders van het gehospitaliseerde kind
De ouders kunnen 24u/24 bij hun zuigeling blijven.
Via de ‘rooming-in’ formule kunnen ze nog meer bij hun kind blijven. Twee communicerende kamers staan gratis ter beschikking van ouders.
Kinderen
De brussen zijn welkom tussen 15u00 en 20u00 als ze niet ziek zijn. Andere kinderen mogen niet langskomen om het risico op infecties te beperken.
Andere bezoekers
Bezoek op de afdeling Neonatologie kan tussen 15u00 en 20u00, maar enkel mits begeleiding door minstens een ouder.
Informatie voor de ouders
Moeder-kind kamer
Een van de ouders mag permanent bij het kind blijven bij opname in het KidZ Health Castle, en dit zonder supplement. De ouder moet wel de regels van de dienst respecteren: niet rondlopen in de gangen en de deur dichthouden tussen 21u00 en 6u00.
Douche of badkamer
Elke kamer heeft een aparte ruimte met lavabo en toilet. De meeste kamers hebben ook een douche.
Maaltijden voor de begeleider
De begeleidende ouder kan alle maaltijden nuttigen bij het kind.
Desgewenst kan hij/zij ook eten in de cafetaria nabij de hoofdingang (van 8u00 tot 19u30 op weekdagen en van 12u30 tot 19u30 in het weekend).
Shops en faciliteiten
In de grote hal van het ziekenhuis is er een winkel, een apotheek en een kapsalon voor patiënten en bezoekers.
De geschenkenwinkel aan de hoofdingang biedt boeken, kranten, tijdschriften en strips aan. Er zijn ook kleine toiletartikelen, fruit, snoepgoed, dranken, bloemen en planten. U vindt er tevens telefoonkaarten, buskaarten en postzegels.
Openingsuren op weekdagen: van 7u00 tot 19u00.
Op zaterdag van 12u30 tot 18u00 en op zondag van 13u30 tot 19u00.
Tel. geschenkenwinkel: 02 477 87 84.
Verder beschikt het ziekenhuis over een cafetaria, een apotheek, automaten met snoepgoed en frisdranken, een kapsalon…
Toegankelijkheid
Met de wagen
Neem afrit 9 van de Brusselse Ring en volg de pijlen naar UZ Brussel.
Met het openbaar vervoer
Surf naar onderstaande link om u naar UZ Brussel te begeven met het openbaar vervoer
Parking
Parking 1 (ingang via de Dikke Beuklaan) situeert zich naast de ingang van het kinderziekenhuis (blauwe zone /zone F)
Parking 2 situeert zich aan de ingang Hospitalisaties (witte zone /zone A) en is ’s nachts gratis toegankelijk voor de ouder die de nacht bij zijn/haar kind doorbrengt. Het parkingticket (1 per 24u) kunt u voorleggen aan de zorgunit waar uw kind verblijft.
Hier vindt u alle info over de parkings, de tarieven en het plan met de belangrijkste parkings
Dienst pediatrie
Tel Pediatrie
02/477 51 81
Pediatrische consultaties
02/477 60 61
Pre-operatieve consultaties
Prof. dr. Y. Vandenplas
Diensthoofd
Prof. dr. Y. Vandenplas
Omschrijving pediatrische afdeling
KidZ Health Castle is de naam van het kinderziekenhuis van UZ Brussel. Dit is volledig afgescheiden van het ziekenhuis en vangt kinderen op van 0 tot 16 jaar (het is ingericht met hen voor ogen). De gespecialiseerde pediatrische diensten kunnen alle kinderziekten behandelen. Wat ook het probleem is (leermoeilijkheden, buikpijn, epilepsie, depressie, gebroken been, huiduitslag…), het kind krijgt een opvang op maat van zijn leeftijd en behoeften.
Naast de algemene kindergeneeskunde zijn dit enkele aandoeningen die de gespecialiseerde diensten tijdens de consultaties behandelen: allergie, astma, autisme, bloedziekten, diabetes, problemen met de voeding, epilepsie, gedragsstoornissen, groeistoornissen, hartafwijkingen, endocrinologie, infectieziekten, leverziekten, longziekten (pneumologie), maag-darmziekten (gastro-enterologie), mucoviscidose, neurologische problemen, nierziekten, obesitas, oncologie (kanker), psychologische en psychiatrische aandoeningen, psychosomatiek, hartaandoeningen…
UZ Brussel heft ook een aparte dienst intensieve zorgen voor kinderen. De dienst Spoedgevallen voor kinderen is ook afgescheiden van die voor volwassenen en beschikt over alle uitrustingen om baby’s en kinderen op te vangen.
Psychologische begeleiding van het kind en het gezin
De sociaal verpleegkundigen begeleiden u bij elke stap van het verblijf. Zij werken strikt vertrouwelijk. Vertel het aan een verpleegkundige indien u begeleiding wenst. Of neem contact op me de dienst via het interne nummer 88 01.
Infrastructuur
Het kinderziekenhuis van UZ Brussel telt ongeveer 100 bedden in een volledig aangepaste omgeving voor kinderen en jongeren.
Er zijn 8 bedden voor kinderen met slaapstoornissen.
Een tiental bedden is bestemd voor kinderen die slechts 1 dag worden opgenomen.
Animatie
Binnen het KidZ Health Castle bestaat de recreatieve afdeling (‘De Appeltuin’) uit twee aparte ontspanningsruimten: De Kindertuin (voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar) en de Leer- en Speelzaal (voor kinderen van 3 tot 16 jaar).
Daar kunnen kinderen spelen, zich vermaken en vergeten dat ze in het ziekenhuis verblijven. Onderwijzers, opvoeders, psychologen en vrijwilligers stimuleren hun ontwikkeling en volgen hun reactie op de behandelingen van dichtbij op. De ouders begeleiden hun kinderen tot aan de speelruimte, elke werkdag tussen 9u45 en 11u30 en tussen 15u00 en 16u30. De kinderen blijven er alleen, samen met medewerkers van het ziekenhuis.
De Appeltuin heeft ook een deel dat uitsluitend toegankelijk is voor de kinderen van de dienst oncologie, hematologie en immunologie evenals hun ouders en brussen. Zij hebben onbeperkte toegang mits toestemming van de behandelende arts.
Bezoekregeling
De ouders
Zij kunnen hun kind op elk moment bezoeken, maar moeten de rust bewaren en de deur van de kamer sluiten en niet op de gangen rondwandelen tussen 21u00 en 6u00.
Een ouder mag 24u/24 bij het kind blijven en samen eten.
Brussen en andere bezoekers
Bezoek is mogelijk van 13u30 tot 20u00. Men beveelt aan om op de kamer te blijven om de rust van de andere kinderen niet te verstoren.
Diensten op de kamer
Rechtstreeks nummer
Er is een telefoon voor elk bed. Gsm-gebruik is toegelaten in de kamer. Maar beperkt aub het aantal telefoongesprekken om de rust van de andere patiënt op de kamer van uw kind te vrijwaren.
De telefoonfactuur maakt deel uit van de ziekenhuisfactuur. Voor een buitenlijn, vorm 0 en dan het oproepnummer.
TV en wi-fi
Er is televisie en wi-fi op elke kamer. Vraag de toegangscode aan het onthaal.
Het ziekenhuis rekent een extra kost van 5 euro aan voor het gebruik van telefoon, wi-fi, tv… Dit bedrag kan tot 30 x per jaar aangerekend worden, maar geldt niet voor patiënten met OMNIO-statuut of voor verblijven op de diensten Intensieve Zorgen en Neonatologie.
Ziekenhuisdiensten
Dienst patiëntenfacturatie
Tel
02/ 477 55 40
Email
facturatie@uzbrussel.be
Culturele bemiddeling
Tel
02/ 477 70 70
Email
ombudsdienst@uzbrussel.be
Morele en spirituele bijstand
Katholieke hulp
U kunt gratis een beroep doen op iemand van uw religieuze of filosofische overtuiging. Het inschrijvingsloket aan de hoofdingang heeft een lijst met de personen met wie het ziekenhuis samenwerkt.
Joodse hulp
U kunt gratis een beroep doen op iemand van uw religieuze of filosofische overtuiging. Het inschrijvingsloket aan de hoofdingang heeft een lijst met de personen met wie het ziekenhuis samenwerkt.
Lekenbijstand
U kunt gratis een beroep doen op iemand van uw religieuze of filosofische overtuiging. Het inschrijvingsloket aan de hoofdingang heeft een lijst met de personen met wie het ziekenhuis samenwerkt.
Moslimbijstand
U kunt gratis een beroep doen op iemand van uw religieuze of filosofische overtuiging. Het inschrijvingsloket aan de hoofdingang heeft een lijst met de personen met wie het ziekenhuis samenwerkt.
Protestantse bijstand
U kunt gratis een beroep doen op iemand van uw religieuze of filosofische overtuiging. Het inschrijvingsloket aan de hoofdingang heeft een lijst met de personen met wie het ziekenhuis samenwerkt.
School in het ziekenhuis
In de Leer- en Speelzaal (kinderen van 3 tot 16 jaar) begint de dag met een gezamenlijk educatief moment. De kinderen kunnen hun huiswerk maken en in functie van hun schooltraject worden er ook andere vakken aangeboden. Het doel is leerachterstand te voorkomen. Dan volgt vrije tijd met naar keuze tekenen, knutselen, spelletjes, lezen en andere activiteiten.
Financiële Info
Voorschotten en tarieven
Hier vindt u alle info over opnamekosten en facturatie.
Kinderpsychiatrie
PAika, de psychiatrische afdeling van het kinderziekenhuis van UZ Brussel, vangt kinderen en jongeren op van 0 tot 17 jaar. Er is een multidisciplinair team met kinderpsychiaters, klinische psychologen, orthopedagogen, sociaal verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, orthofonisten, psychomotorische en creatieve therapeuten, verpleegkundigen en opvoeders, pedagogische supervisors…
De afdeling kinderpsychiatrie telt drie onderdelen: ‘t Ketje (0-5 jaar), Kids (6-12 jaar) en Teens (13-17 jaar).
Voor de allerkleinsten is alleen daghospitalisatie voorzien. Kids en Teens kunnen 6 weken of korter opgenomen worden, waarbij een diagnose gesteld wordt. Zij kunnen onafgebroken in contact blijven met hun ouders en naar school blijven gaan.
De vzw Solentra staat ten dienste van de patiënten in PAika. Solentra staat voor ‘Solidariteit en Trauma’. Solentra geeft diagnostische en therapeutische ondersteuning aan vluchtelingen, migrantenkinderen en hun families. Om de psychische hulpverlening toegankelijker en efficiënter te maken voor deze doelgroep, werd een specifieke methode ontwikkeld: PACCT® (Psychiatry Assisting the Cultural diverse Community in creating healing Ties).
Contact : 02/477 60 72 – afspraak_kinderpsychiatrie@uzbrussel.be