Virtual Reality helpt zieke kinderen van hun angst af

Een prik krijgen of een pijnlijke behandeling ondergaan is vaak een moeilijk moment, zowel voor het zieke kind als voor de zorgverstrekker. Het Zeepreventorium in De Haan maakt sinds kort gebruik van een virtualreality-bril om de angst van patiëntjes weg te nemen en hun pijn te verminderen.

In het Zeepreventorium van De Haan verblijven kinderen met obesitas, brandwonden, mucoviscidose of ¬andere chronische ziekten. Vooraleer ze een prik krijgen (voor een inspuiting of infuus) zet men hen een VR-bril op. Die helpt zo goed om de angst weg te neemt en de pijn te verzachten, dat het ondertussen elke dag zowat vijfmaal gebeurt. Kinderen met chronisch pijn leren zichzelf dankzij de bril dan weer ontspannen.

Via de bril van Belgische makelij kan men diverse werelden oproepen: van meezwemmen met een walvis tot spelen met een roze eenhoorn. Het kind waant zich in een rustgevende omgeving en voelt daardoor minder angst en pijn. En dat is belangrijk, want elke pijnlijke ervaring kan resulteren in een hogere gevoeligheid.
Ondertussen lopen de eerste experimenten met een VR-bril bij volwassenen, zelfs als alternatief voor narcose bij zware ingrepen.