Beperking: binnenkort wordt in Ukkel een inclusieve speeltuin geopend

De wereld van Ayden is de naam van een splinternieuwe indoor speeltuin voor kinderen van 0 tot 12 jaar, al dan niet met een beperking. Een ‘unieke’ en inclusieve plaats voor zowel de kinderen als de medewerkers. Het kwam er in Ukkel op initiatief van Lou Garagnani, de moeder van de kleine Ayden, die lijdt aan een zeldzame genetische ziekte.

Le monde d'Ayden
Foto : Le monde d’Ayden

 

“Broeder, hoewel je van mij verschilt schaadt je mij niet, maar verrijk je mij”. Deze woorden van Antoine De Saint-Exupéry staan in grote letters te lezen op de voorgevel van een nieuwe inclusieve speeltuin voor kinderen met of zonder beperking. Het project staat al enige tijd in de steigers en komt nu tot volle wasdom. Hospichild sprak met Lou Garagnani, initiatiefneemster en voorzitter van De wereld van Ayden.

Wat is De wereld van Ayden eigenlijk?

Ayden is de naam van mijn tweede zoontje. De naam van de vzw is een knipoog naar hem toe. Het gaat om een grote indoor speeltuin waar alle kinderen van 0 tot 12 jaar, of ze nu leven met een beperking of niet, in alle veiligheid – en vooral totaal inclusief – kunnen spelen en ravotten. Dankzij een crowdfunding-campagne kwam het project, waar ik al anderhalf jaar aan denk en bouw, uiteindelijk tot stand.

Waar komt dit mooie initiatief vandaan?

Alles begon met een persoonlijke ervaring. Ik stelde al vlug vast dat veel vrijetijdsbestedingen, zoals musea en speeltuinen, weinig of niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat betekende dus dat mijn beide zonen zouden opgroeien in verschillende werelden met andere activiteiten, hoewel ze dezelfde interesses delen en elkaar verrijken. Ik vond dat echt jammer voor hen, maar ook voor andere gezinnen in gelijkaardige situaties. Een kind dat anders is moet vaak aangepaste plaatsen opzoeken.  Die zijn meestal prima, maar er is geen inclusie mogelijk. Terwijl inclusie in een zo vroeg mogelijk stadium net heel belangrijk is om kinderen met een beperking ten volle te integreren in de maatschappij. Daarom besloot ik om zelf een project op te starten, dat voor iedereen toegankelijk is.

Welke activiteiten zijn er?

De grote, open ruimte is onderverdeeld in kleinere, waar de kinderen diverse activiteiten vinden:

  • Een groot vloerscherm (2,5 x 4 m) toont beelden van water, wolken… De kinderen kunnen erop lopen.
  • Een gigantische bouwsteenruimte, grote puzzels…
  • Een grote schommel en vogelnest.
  • Een piratenboot met klimtouwen en een glijbaan…
  • Een oldtimer (Fiat 600) waar de kinderen kunnen inzitten en een heuse benzinepomp om te ‘tanken’.
  • Een muur met buizen om ballen doorheen te werpen.
  • Een houten bouwcircuit.
  • Een psychomotorische ruimte met ballons, schuimbalken…
  • Een babyruimte (tot 3 jaar) met borstvoedingsruimte.
  • Een verkleed- en schminkhoek.

De grote open ruimte is uitgerust met geluiddempende panelen. Elk spel wordt toegelicht in   braille of met pictogrammen. Er is ook een afgesloten en verduisterde snoezelruimte met rustgevende muziek. In een andere zaal kunnen verjaardagsfeestjes gehouden worden en de kantine verkoopt een natje en een droogje.

Worden de kinderen begeleid, zodat de ouders ook aan rusten toe komen?

Buiten de stages moeten de ouders hun kinderen begeleiden. Terwijl ze hun kroost in het oog houden, kunnen ze met elkaar praten bij een kleine snack, of een brunch in het weekend. In de zaal zijn er ook begeleiders (al dan niet met een beperking), die toelichtingen geven bij het spelmateriaal en spelen met de kinderen. Tijdens de stages, die naar ik vrees deze zomer nog niet zullen kunnen aanvangen, vangt opgeleid personeel de kinderen op.

Hoe gaat alle praktisch in zijn werk?

De ruimte biedt plaats aan 160 personen (volwassenen inbegrepen) en is open van dinsdag tot zondag buiten de schoolvakanties en alle dagen tijdens de vakanties. Kinderen vanaf 1 jaar betalen 12 euro aan de ingang. Ik weet nog niet wanneer ik het lokaal zal mogen openen van de gemeente, maar vanaf dat moment zijn kinderen en ouders welkom aan de Boetendaelstraat 164 in Ukkel.

→ Meer weten? : lemondedayden@gmail.com | www.lemondedayden.be

 

LEES OOK: