Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis (Chirec)

Contact

Adres: Jules Graindorlaan 66 - 1070 Brussel
Telefoon: 02/ 434 31 11
Website: http://chirec.be/nl/


Over

Het Ziekenhuis Sint-Anna Sint-Remi is een buurtziekenhuis in Anderlecht dat deel uitmaakt van de Chirec-groep. De instelling werkt nauw samen met AZ Delta.


Beschikbare diensten

Pediatrische Spoedgevallen, pediatrische consultaties, niet-intensieve Neonatologie, dienst Pediatrie, chirurgisch dagziekenhuis


Spoeddienst

Tel Spoeddienst

02/ 434 30 63


Tel Opname

02/434 37 34


Routebeschrijving
http://chirec.be/uploaded/acces_hopitaux/accessibilite_stib_sar.pdf

Materniteit

De materniteit is bereikbaar via de Jules Graindorlaan 66, en door route 93 te volgen. Voor het verloskwartier moet u route 90 volgen.

U kunt op verzoek een informatiesessie over de materniteit en de verloskamer krijgen.

  • Materniteit: 02/434 27 49
  • Prenatale raadplegingen: 02/434 37 42
  • Raadplegingen Ontmoetingen: 02/434 27 69
  • Raadplegingen gynaecologie vanaf 8u tot 18u: 02/434 38 24
  • Spoed: 02/ 434 35 00

Medisch team

Voorstelling van het medisch team op de website van het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis

Vroedvrouwen: 02/434 37 42

  • Justine Dubuisson: raadplegingen voor de voorbereiding op de geboorte
  • Pascale Deboes: raadplegingen vroedvrouw
  • Agnès Dewaele: raadplegingen vroedvrouw

Doula’s zijn mama’s die u ondersteuning bieden tijdens de zwangerschap en gedurende de eerste maanden van uw baby. Ze passen zich aan de noden en vragen van elk koppel of elke vrouw aan (vragen, twijfels, zich vertrouwd maken met de bevalling, bijzondere plaats voor de papa, gepersonaliseerde aanwezigheid tijdens de bevalling, opvang van uw baby, ouderschap…).

Perinatale begeleidsters of doula’s: 02/434 37 65

Afspraak vrijdagvoormiddag, route 122.

Kenmerken van de dienst

U kunt de dienst leren kennen tijdens groepsontmoetingen met vroedvrouwen die elke week worden georganiseerd. Anesthesisten en kinesitherapeuten houden infosessies over pijnaanpak bij de bevalling. Er zijn ook informatieavonden over borstvoeding en ontmoetingsmomenten met pediaters.

De materniteit biedt pre- en postnatale pilateslessen aan voor elk moment van de zwangerschap en na de bevalling.

Inschrijving: Christine Motte 0496/94 15 70 – christine.motte@bc-training.be.

Raadplegingen Ontmoetingen

De ‘raadplegingen ontmoetingen’ worden aangeboden door vroedvrouwen in een gezellige ruimte. Gedurende een uur luisteren ze naar u en geven ze informatie tijdens individuele gesprekken over de zwangerschap, de bevalling, de terugkeer naar huis, mogelijke problemen, vorige bevallingen… Deze consultaties vinden plaats tussen 18 en 20 uur in zaal Forum, niveau -1 van het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis. Breng ziekenfondsklevers mee voor deze consultaties.

Afspraak verplicht, van 10 tot 16 uur via 02/434 27 69

Prenatale raadplegingen

De vroedvrouw werkt samen met uw gynaecoloog. Ze zorgt voor de medische opvolging van uw zwangerschap, bereidt u voor op de geboorte, informeert u en geeft u advies.

Raadplegingen tabacologie

De raadpleging tabacologie wordt aangeboden door een vroedvrouw om rokers tijdens de zwangerschap te helpen door middel van duidelijke informatie en workshops in een vriendelijke sfeer.

Vertrek uit de materniteit

Voor het vertrek is er:

– het bezoek van de gynaecoloog voor een laatste advies, het voorschrijven van geneesmiddelen, het vastleggen van een controle-afspraak (6 à 8 weken na de bevalling)

– het bezoek van de kinderarts voor een laatste onderzoek, het overhandigen van het gezondheidsboekje van uw baby en het vastleggen van een afspraak (1 week na het vertrek)

Hebt u vragen of noden, dan kunt u een beroep doen op de dienstverlening van vroedvrouwen aan huis of op de lactatieconsulenten die verbonden zijn aan het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis. Aanvragen voor thuiszorg kunnen ingediend worden via de vroedvrouwen en verpleegkundigen die u in de materniteit verzorgen.

Bezoeken

De bezoekuren moeten strikt nageleefd worden met het oog op de gezondheid van de baby’tjes en hun mama’s.

  • tweepersoonskamers: van 15 tot 20 uur voor broers en zusters (tot 20 uur voor partner of co-ouder)
  • individuele kamers: van 15 tot 20 uur voor broers en zusters (De partner is altijd welkom, dag en nacht.)

In de individuele kamer kan de partner of co-ouder blijven overnachten met ontbijt. De aanvraag moet snel gebeuren met het oog op de organisatie. De kosten worden als supplement aangerekend op de ziekenhuisfactuur.

Publicaties

 

Neonatologie

Soort dienst

N*


Tel Dienst

02/ 434 27 70


Eigenschappen van de dienst

De dienst Neonatologie (Niet-intensieve neonatale dienst) vangt te vroeg geboren baby’s op vanaf 33 weken zwangerschapsleeftijd en ook zieke borelingen. Indien de toestand van het kind dit vereist, wordt het overgebracht naar AZ Delta.

De dienst Neonatologie heeft veel aandacht voor de impact van elke therapeutische en omgevingsprocedure op de ontwikkeling van de prematuur geboren baby.

Het welzijn van de boreling, de prematuur geboren baby en de ouders wordt bevorderd door vroegtijdige en vlotte contacten tussen beiden, het dragen van de baby op de buik door de moeder (kangoeroehouding), massages, zachte muziek…

Het team bevordert de relatie tussen ouders en kind door hen te betrekken bij de zorg voor de baby. Die zorg gebeurt volgens een filosofie met als doel de gedragingen af te stemmen op het welzijn en het bevorderen van de relatie tussen ouders en kind door een beter begrip van het gedrag van de boreling en zijn aanpassing aan het leven buiten de baarmoeder.

Het team stelt ouders van prematuur geboren baby’s het ‘we care’ project voor, ontwikkeld door het Intensief Neonataal Centrum van Chirec. Het bestaat uit 54 videocapsules die diverse thema’s aansnijden, zoals de zorg rond de ontwikkeling, voeding, houding, vaccins, huid-aan-huidcontact…

De ouders bekijken de video’s in aanwezigheid van het neonatale team. Bij hun terugkeer thuis ontvangen de ingeschreven ouders via e-mail links naar de video’s met aangepaste inhoud in functie van de leeftijd van hun kind.
Binnen de dienst wordt psychologische bijstand aangeboden als aanvulling bij de toegediende medische zorgen aan de gehospitaliseerde boreling.


Infrastructuur en onthaal van de begeleidende ouder (NIC)

Een van de ouders mag 24u/24 bij het kind verblijven.


Bezoekregeling

Ouders van het gehospitaliseerde kind

Een van de ouders mag 24u/24 bij het kind verblijven.


Kinderen

Van 16u00 tot 19u00

Enkel mits vergezeld door een ouder. Een bezoeker tegelijk.


Andere bezoekers

Van 16u00 tot 19u00

Enkel mits vergezeld door een ouder. Een bezoeker tegelijk.


Informatie voor de ouders

Moeder-kind kamer

Het kind kan altijd vergezeld zijn van een ouder, die zonder supplement op de kamer mag overnachten. De meeste opnames zijn in een twee- of meerpersoonskamer.

Indien bij de hospitalisatie van een kind en een vergezellende ouder uitdrukkelijk voor een eenpersoonskamer wordt gekozen, en indien het kind en de ouder effectief in zo’n kamer verblijven, dan kan het ziekenhuis geen kamersupplementen aanrekenen. Elke behandelende arts kan evenwel eventueel een supplementair ereloon factureren.


Douche of badkamer

Elke kamer heeft een toilet en de meeste een douche.


Maaltijden voor de begeleider

Dankzij de ‘roomservice’ van het ziekenhuis kan de begeleider eten in de kamer van het kind.

Verder is er ‘Tasta’ op de gelijkvloerse verdieping. U kan er eten van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 18u00, op zaterdag van 12u00 tot 18u00 en op zondag van 13u00 tot 18u00.

Tel: 38 99 (intern nummer)

 


Shops en faciliteiten

De shop in de hall is open van maandag tot vrijdag van 8u230 tot 12u15 en van 13u15 tot 18u30. Op zaterdag en zondag van 13u00 tot 17u30.


Toegankelijkheid

Met de wagen

Ring afrit 13 Ninovesesteenweg / afrit 14 Westland Shoppingcenter


Met het openbaar vervoer

Metro lijn 5 – halte Jacques Brel / Metrolijnen 2 en 6 – halte Delacroix

Bus 89 – halte Jacques Brel


Parking

Bezoekersparkeerplaats op Jules Graindorlaan voor €2,50/dag, te betalen met een muntje uit de automaat in de hal, achter de receptie. Onbewaakte parkeerplaats.


Dienst pediatrie

Tel Pediatrie

02/434 32 92


Pediatrische consultaties

02/ 434 38 24


Diensthoofd

Dr. Julie Leuris


Omschrijving pediatrische afdeling

Kinderen jonger dan 16 jaar worden opgenomen op de dienst Pediatrie, waar ze worden opgevangen door het medische team (pediatrisch verpleegkundigen, kinderartsen en psychologen).

Het team wil dat het verblijf van uw kind optimaal verloopt.
Bij pijnlijke ingrepen wordt uw kind begeleid. Het team maakt gebruik van MEOPA om de pijn en de angst bij de zorg weg te nemen. Andere farmaceutische (emla..) en niet-farmaceutische middelen worden voorgesteld, zoals afleiding, relaxatie, hypnose.

De consultaties in de Pediatrie gebeuren op afspraak van 8u30 tot 19u30 naargelang de dag van de week en de kinderarts.

U kunt een afspraak maken via het secretariaat van de moeder/kind unit op het nummer 02/434.38.24 of ter plaatse (route 38).

Het secretariaat is open van 8u00 tot 18u00, van maandag tot vrijdag.

Alle kinderartsen staan in voor de medische behoeften van kinderen, van bij de geboorte tot 16 jaar.

De kinderarts is aanwezig op de Pediatrische Spoedgevallen van maandag tot zondag van 8u00 tot 23u00. Hij/zij behandelt alle medische gevallen.

Buiten deze uren behandelen de spoedartsen de kinderen. De kinderarts is niet aanwezig, maar wordt opgeroepen door de spoedarts voor kinderen jonger dan 1 jaar en voor de anderen wanneer hij dat nodig acht.
Chirurgische traumabehandelingen gebeuren evenwel door de spoedartsen.

Pediatrisch dagziekenhuis

Voor de dagopname van kinderen jonger dan 7 jaar biedt het ziekenhuis een brochure met uitleg. Het is een eenvoudig verhaal met illustraties, waarmee het kind zich kan voorbereiden op zijn hospitalisatie.
Het team zet in op pijnbeheersing, onder meer via het Meopa-systeem, en houdt ook rekening met de psychische aspecten van het kind.

Kinderen en ouders kunnen op vrijdag een voorbereidend traject volgen. Dat omvat een bezoek (dagziekenhuis, pre-narcosezaal), preoperatief advies, bloedafname (emla, afleiding) en een aangepaste infosessie voor de kinderen.
Met deze sessie wil men het kind geruststellen, zodat het zich beter voelt bij de zorg en in de operatiezaal.

Men maakt gebruik van diverse tools: boeken, playmobil, handpoppen, tablet-games. Meer weten? Download hier de brochure met uitleg.


Psychologische begeleiding van het kind en het gezin

De ouders van een gehospitaliseerd kind kunnen indien nodig een beroep doen op een psycholoog.


Infrastructuur

Er is een speelkamer voor de kinderen. De kamers voor zorg en pre-narcose zijn versierd met figuurtjes, sterren aan de plafonds… En de verkoeverkamer is versierd met landschappen.


Animatie

Elke donderdag komen de cliniclowns (www.cliniclowns.be) langs op de kamer.


Bezoekregeling

Privékamer : van 11u tot 20u
Tweepersoonskamer : van 16u tot 20u.


Diensten op de kamer

Rechtstreeks nummer

Men kan u rechtstreeks op de kamer opbellen.
Uw oproepnummer is dat van uw bed, voorafgegaan door: +32 2 434 3…

Voor een buitenlijn maakt u gebruik van een kraskaart, te koop bij Tasty.

Het totaalbedrag van de gesprekken wordt toegevoegd aan de ziekenhuisfactuur.

 


TV en wi-fi

Televisie:

Alle kamers hebben een gratis tv-toestel.

Internet:

U beschikt over een gratis internetverbinding zolang uw kind gehospitaliseerd is.

 


Koelkast en microgolfoven

Er is een koelkast in elke kamer. Op de dienst zijn er ook microgolfovens voor de patiënten en hun ouders.


Ziekenhuisdiensten

Sociale dienst

Algemene telefoon

02/434 39 41


Email

relations.patients.sar@chirec.be


Dienst patiëntenfacturatie

Tel

02/ 434 46 40


Email

facture@chirec.be


Culturele bemiddeling

Tel

02/434 39 60


Bemiddelingsdienst

Tel

02/434 39 50


Email

mediation.sar@chirec.be


Morele en spirituele bijstand

Katholieke hulp

Chirec respecteert de filosofische overtuigingen van ieder individu. U kunt het bezoek aanvragen van een vertegenwoordiger van uw godsdienst of een lekenhelper via het formulier in het ‘Paspoort’. Overhandig dit ingevuld aan de verpleegkundigen van uw verdieping.


Joodse hulp

Chirec respecteert de filosofische overtuigingen van ieder individu. U kunt het bezoek aanvragen van een vertegenwoordiger van uw godsdienst of een lekenhelper via het formulier in het ‘Paspoort’. Overhandig dit ingevuld aan de verpleegkundigen van uw verdieping.


Lekenbijstand

Chirec respecteert de filosofische overtuigingen van ieder individu. U kunt het bezoek aanvragen van een vertegenwoordiger van uw godsdienst of een lekenhelper via het formulier in het ‘Paspoort’. Overhandig dit ingevuld aan de verpleegkundigen van uw verdieping.


Moslimbijstand

Chirec respecteert de filosofische overtuigingen van ieder individu. U kunt het bezoek aanvragen van een vertegenwoordiger van uw godsdienst of een lekenhelper via het formulier in het ‘Paspoort’. Overhandig dit ingevuld aan de verpleegkundigen van uw verdieping.


Protestantse bijstand

Chirec respecteert de filosofische overtuigingen van ieder individu. U kunt het bezoek aanvragen van een vertegenwoordiger van uw godsdienst of een lekenhelper via het formulier in het ‘Paspoort’. Overhandig dit ingevuld aan de verpleegkundigen van uw verdieping.


School in het ziekenhuis

Er worden lessen gegeven in de speelzaal of op de kamer op dinsdag en woensdag.

Financiële Info

Voorschotten en tarieven

In het Ziekenhuis Sint-Anna Sint-Remi bedragen de ligkosten €378,13 (€373,05 op SP) per dag. Bent u niet in orde met uw mutualiteit, dan moet u zelf alle kosten betalen.

Download de opnameverklaring van het Ziekenhuis Sint-Anna Sint-Remi


Facturering voorschotten tijdens het verblijf

Het ziekenhuis kan een voorschot vragen per verblijfperiode van 7 dagen. Het voorschotbedrag is voorzien in het reglement (€150 voor een gemeenschappelijke kamer en €1032 voor een eenpersoonskamer).


Geschillendienst

Voor elke vraag i.v.m. uw factuur: 02/434 46 40 – facture@chirec.be


Betalingswijze

Cash, bancontact