Symposium : ‘Kinderrechten in de zorg’

Samen met Unicef België bundelen de Vlaamse Vereniging voor KinderVerpleegkundigen de krachten en presenteren we dit interactief live symposium met als centrale thema:  ‘Kinderrechten in de zorg’

“Kinderrechten zijn de kern van kind- en gezinsgerichte zorg.

In 1989 werd het Internationale verdrag van de rechten van het kind opgesteld door de Verenigde Naties en in 1990 geratificeerd door België.

Een jaar eerder al, in 1988, werd door de European Association for Children in Hospital (EACH) het EACH Charter opgesteld. In dit Charter zijn via 10 punten de rechten van zieke kinderen en hun gezin voor, tijdens en na een ziekenhuisverblijf en andere zorginstellingen uitgewerkt. Tot op heden heeft België het EACH-Charter niet officieel geratificeerd. Wel zijn deze 10 punten sinds 2006 op een bepaalde manier verwerkt in het KB omtrent het Zorgprogramma Pediatrie & Neonatologie voor kinderafdelingen binnen ziekenhuizen.

Maar wat zijn nu deze kinderrechten en passen we deze daadwerkelijk altijd toe? Waar staan we als land, als zorgsector en zelfs als individuele (zorg)professional? Zijn rechten van (zieke) kinderen alleen maar geldig in het ziekenhuis? En zijn het enkel mooie woorden of zit er ook wetenschap en beleid achter?

Te abstract? Het is concreter dan je denkt.

In dit symposium word je op een interactieve manier meegenomen op een reis doorheen informatie, positief kritische (zelf)reflectie, bewustwording en interprofessionele samenwerking over deze kinderrechten in onze dagelijkse praktijk.

Een reis van een ontkiemend zaadje in zijn groei naar een stevige boom met de kinderrechten diepgeworteld.”

Waar?

OC ’t CentrumDorpsstraat 73, 2960 Sint-Lenaarts (Brecht)

Wanneer?

Vrijdag 9 december 2022 / 8u30 – 17u30

Meer info

Lees meer over het evenement op de specifieke website