De Kamer keurt de verlenging van het vaderschapsverlof goed

Op 8 december keurde de Kamercommissie Sociale Zaken de verlenging van het vaderschapsverlof goed. Begin november zette de Ministerraad ook al het licht op groen, en dus wordt het geboorteverlof voor vaders vanaf januari 2021 officieel opgetrokken van 10 naar 15 dagen. In 2023 komen daar nogmaals 5 dagen bij.

Zodra het verlengde verlof van toepassing is, kunnen de jonge vaders of meemoeders het flexibel opnemen: ofwel vanaf de geboorte van het kind, ofwel in de vier maanden na de bevalling. Er gelden wel nog steeds enkele beperkingen voor sommige werknemers en voor adoptieouders. Dat is het minpunt van de regeling.

Verlengd verlof, maar niet voor iedereen

De meeste actoren en politici beschouwen de maatregel als een belangrijke stap vooruit naar meer gelijkheid tussen de ouders. Toch betreuren sommigen, onder wie cdH-afgevaardigde Catherine Fonck, het feit dat de verlenging niet geldt voor alle werknemersstatuten. Zo werden de adoptieouders over het hoofd gezien. Daarover verklaarde zij: “Het zou onaanvaardbaar zijn dat sommige vaders en meemoeders vanaf 1 januari 2021 genieten van een verlengd geboorteverlof, maar sommige andere ouders niet, zoals de interimarissen, maar ook de federale (onderwijzers enz) en de lokale ambtenaren. (…) De regering weigert om de adoptieouders mee op te nemen in dit wetsvoorstel voor de verlenging van het vaderschapsverlof.”

Laatste rechte lijn voor de toepassing

Voor hij van toepassing is, moet de maatregel volgende week nog worden bekrachtigd tijdens de plenaire zitting voor de goedkeuring van de programmawet met de begrotingsopmaak 2021 van de Vivaldi-regering. Een formaliteit.