De “Lego Braille Bricks” beschikbaar in België

Vanaf nu worden Legoblokjes in braille gratis uitgedeeld aan scholen en verenigingen in België. Inclusie is een van de belangrijkste waarden van de Deense speelgoedfabrikant. Dankzij dit initiatief krijgen blinde en slechtziende kinderen een bijkomende mogelijkheid om het brailleschrift onder de knie te krijgen. 

Lego wil deze kinderen dus de kans geven om al spelend te leren, maar ook om met ziende vrienden en familie samen te spelen op voet van gelijkheid. Bij de lancering worden de gratis kits uitgedeeld in zeven landen: Brazilië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Sinds 2021 ze beschikbaar zijn in 21 landen en in 11 verschillende talen.

Een nieuwe manier om braille te leren

De Braille Bricks worden zó vervaardigd, dat de nopjes de letters en cijfers van het brailleschrift vormen, terwijl de steentjes toch compatibel zijn met andere Legoblokjes,” stelt de Groep in een persbericht. De nieuwe blokjes in zes kleuren kunnen zeker hun nut bewijzen, want nog te weinig slechtziende kinderen en volwassenen kunnen overweg met het schrift. In Frankrijk zou slechts 20% van hen braille ‘lezen’. Philippe Chazal, penningmeester van de European Blind Union: “Nochtans is men van mening dat wie het schrift beheerst zelfstandiger leeft, hoger opgeleid is en betere tewerkstellingskansen heeft.”

Inclusie als drijfveer

De Lego Groep wil kinderen met een visuele beperking niet alleen helpen om al lerend te spelen, maar ook hun sociale inclusie bevorderen. Onder de nopjes staan op elk blokje de letters en cijfers weergegeven, zodat iedereen ze kan lezen. Slechtziende kinderen kunnen zo op gelijke voet spelen met hun ouders en andere kinderen.

↓ Bekijk hieronder een Engelstalige video met uitleg over de ‘Lego Braille Bricks’

LEES OOK: