Generatie 2019, Generatie Rookvrij?

Wat als alle kinderen die in 2019 geboren worden niet zouden beginnen roken? Misschien een gek en onrealistisch idee, maar de organisaties achter ‘Generatie Rookvrij’ (Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, Belgische Cardiologische Liga) willen erin geloven.

 

Om te slagen moeten om te beginnen alle plaatsen waar deze kinderen – van baby tot jongvolwassene – komen, rookvrij zijn. Het belang daarvan wordt vandaag nog steeds onvoldoende erkend. En we weten allemaal: zo de ouden zongen, zo piepen de jongen! Zelfs als het om roken gaat.

Er moet gehandeld worden. En wel nu.

Ja, maar hoe dan?

“Door samen zoveel mogelijk omgevingen rookvrij te maken, waken we over de gezondheid van ieder kind en elke adolescent,” zo staat het op de website van Generatie Rookvrij te lezen.

Het idee achter dit initiatief is om zoveel mogelijk plaatsen waar regelmatig kinderen en jongeren komen, aan te zetten om volledig rookvrij te worden. Denk aan ziekenhuizen, speelpleintjes, winkels, verenigingen… die het nieuwe label aannemen en daarmee de sigaret voorgoed bannen.

Meer en meer initiatieven

Sinds de lancering van Generatie Rookvrij enkele maanden geleden, aanvaardden reeds tal van de initiatieven uit heel België het label. Daar kan je slogans lezen als ‘Hier spelen we in een rookvrije ruimte’, ‘Hier ontdek ik een rookvrije wereld’ of ‘Hier leer ik in een rookvrije omgeving’…

Dit label kan twee verschillende gedaanten aannemen: ofwel loopt de actie om de omgeving rookvrij te maken, ofwel is het doel al bereikt.

Deel aan de ervaring

Is uw organisatie al rookvrij? Aarzel dan niet en vraag het label aan om iedereen op de hoogte te brengen.

Zet u pas de eerste stappen? Geen nood. U kunt een filmpje opsturen naar Generatie Rookvrij om uw initiatief toe te lichten en uw wil om de sigaret te bannen kracht bij te zetten.

Of misschien wilt u het initiatief alleen steunen?  Ook dan kunt u heel wat doen: de informatie delen via de social media of door affiches aan te vragen, een omgeving waar kinderen komen overtuigen om rookvrij te worden, of gewoon niet roken in de buurt van kinderen en jongeren.

→ Verder lezen : www.generatierookvrij.be