Bananen in de schil op de wijze van Baloe

Alle fans van het Jungleboek weten het: je hebt weinig, werkelijk zeer weinig nodig om gelukkig te zijn. Baloe is een aanhanger van het bananendieet, niet omdat hij een gelikte beer is maar omdat deze energierijke vrucht vol potassium, kalium en magnesium zit.

Bananen worden het hele jaar door in marktkramen en supermarkten aangeboden, maar zijn het lekkerst in het begin van het jaar. Bewaar ze niet in de koelkast: de kou houdt het rijpingsproces tegen en maakt dat ze er niet erg smakelijk uitzien.

Het recept dat we voorstellen is geïnspireerd op een creatie van Michel Bras, een Franse sterrenkok. Het is ontstellend eenvoudig en zeer goedkoop.

Je hebt niet veel nodig: enkele bananen, wat citroensap, eventueel sinaasappelsap, een vanillestokje, honing …

Verwarm de oven voor op 200°.
Was de bananen (je weet nooit waar ze rondgehangen hebben vooraleer ze in je boodschappentas belanden, bovendien moeten ze in hun schil bakken … was ze dus zorgvuldig).
Verwijder de uiteinden en snijdt de bananen in stukjes; schik ze in een ovenschotel.
Snij het vanillestokje in de lengte in twee helften en haal de zaadjes uit de lijst. Meng ze met wat citroensap (en eventueel sinaasappelsap) en besprenkel de stukjes banaan met het sap (door het sap gaat het vruchtvlees niet verkleuren en krijgt dit recept wat meer punch).
Snij het vanillestokje in kleine stukjes waarmee je de bananen versiert.
Plaats de schotel een kwartiertje in de oven en overgiet af en toe met het braadvocht. De schil wordt roetzwart maar de bovenkant zal lichtjes karamelliseren en het vruchtvlees zacht worden.

Dit lekkere dessertje wordt lauw opgediend.

De grootste lekkerbekken kunnen bij deze lekkernij een bolletje vanille- of kokosijs eten. Heeft je kind immuniteitsproblemen, neem dan sorbetijs: mango, limoen, passievrucht … en vervang de honing door bruine suiker.

Bananen kunnen ook in een drankje worden verwerkt. Ze zorgen ervoor dat smoothies smeuïg worden. Bij grote kou en om jezelf op te monteren maak je de smoothie van Mowgli: meng een banaan, mango of (verse of bevroren) ananas en kokosmelk in de blender … en je waant je in de tropen!