Herfstpasta met butternut en een parfum van salie.

Begin oktober is het vrijwel onmogelijk om eraan te ontsnappen: monsters, spoken , heksen en andere lelijkerds hebben hun intrek genomen in etalages en huizen. Halloween, het is altijd hetzelfde liedje, er is geen ontkomen aan! Het is wel de gelegenheid om allerlei pompoenen te (her)ontdekken:

de kogelronde pompoen, de Jack O’Lantern, de koning van de soep (niet te verwarren met de reuzenpompoen van Assepoester die in werkelijkheid niet bestemd is om op te eten),
de potimarron, een kleine stevige baksteenrode pompoen,
de spaghettipompoen, een rugbybal waarvan het vruchtvlees uiteenrafelt in fijne slierten en die kan bereid worden …als spaghetti,
de patisson (wit of geel, met een geribde rand, die erom vraagt om gevuld te worden), de Aladdin of Turkse muts (zo genoemd naar de vorm), de Sweet Dumpling en nog zo veel andere …

Pompoenen worden niet alleen gebruikt voor de bereiding van soepen, en geef toe, ze blijven ons verbazen!

Voor dit recept heeft Fred een peervormige butternut gekozen, met lichtgrijze schil en zacht geel-oranje vruchtvlees dat echter zeer vast blijft bij het koken (je moet wel heel erg onoplettend zijn om de butternut tot moes te koken).

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 butternut pompoen van ongeveer 1 kg
  • 100 gr spekreepjes of 1 grote fijngesneden ajuin
  • 250 gr droge deegwaren (penne, farfalle, schelpjes …of wat uw kleine monsters lusten)
  • 25 cl room
  • salieblaadjes (naar believen)
  • 2 teentjes look
  • 50 gr pijnboompitten of amandelschilfers
  • parmezaan
  • olijfolie, zout, peper

Laat de pijnboompitten of de amandelschilfers lichtjes roosteren.

Maak de pompoen klaar: verwijder de schil, de pitten en de vezelachtige kern; snij het vruchtvlees in kleine regelmatige blokjes. Stoof de spekreepjes of de ajuin in een grote kookpot of pan in een beetje olijfolie, voeg er de pompoenblokjes aan toe, laat gedurende een twintigtal minuten stoven en roer regelmatig alles even om.

Kook ondertussen de pasta al dente en maak de saus klaar: warm de room op in een klein pannetje samen met de fijngesneden salieblaadjes en knoflookteentjes; zet het vuur af zodra de room kookt, dek het pannetje af, laat de saus enkele minuutjes trekken, en zeef daarna.

Giet de pasta voorzichtig af wanneer hij gaar is en vermeng met de pompoenblokjes en de pijnboompitten of de amandelschilfers. Voeg de gezeefde saus en een snuifje peper toe, dien het gerecht op met parmezaan.

Smakelijk!