Toegankelijkheid, Kunst en cultuur

De dagelijkse sleur doorbreken, fantaseren, dromen en dus ontsnappen via kunst en cultuur: we hebben er allemaal behoefte aan. Dat geldt nog meer voor kinderen met een ernstige ziekte of een handicap.

Om kunst en cultuur toegankelijker te maken, organiseren vele musea in en rond Brussel met name aangepaste bezoeken. Veel musea hebben aandacht voor inclusie, en dat is goed nieuws. Zo worden ze ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, slechtzienden, slechthorenden of mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Daarnaast bestaan er voordeeltarieven en is de toegang voor kinderen vaak zelfs gratis om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de Belgische musea. En voor echte museumfans zijn er speciale formules, zoals de museumpas. Hieronder, en op de website van de museumpas, staan musea die extra inspanningen doen om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor kinderen en jongeren.

Musea voor slechthorenden en slechtzienden 

  • Het BELvue museum (Brussel): ontdek de rijke geschiedenis van België dankzij een digitale audiogids, ondertitelde filmfragmenten en, voor de allerjongsten, een leuk parcours in de Frans-Belgische Gebarentaal.
  • Het Gruuthusemuseum (Brugge): leer de fascinerende geschiedenis van het gebouw kennen dankzij een rondleiding in Internationale Gebarentaal.
  • Het James Ensorhuis (Oostende): duik in de geest van de Oostendse kunstenaar via teksten in verschillende talen, uitgeschreven audiogidsen en een zoektocht voor kinderen.
  • Musée L (Louvain-la-Neuve): wie schuilt er achter al die objecten? Kom het te weten dankzij video’s in de Frans-Belgische Gebarentaal.

Musea voor personen met een geestelijke handicap 

In deze musea kunnen mensen met een geestelijke handicap de collectie op hun eigen tempo verkennen. De toegang tot het museum is gratis met de museumpas, maar de bijzondere activiteiten zijn vaak betalend. Begeleidende volwassenen mogen gratis binnen.

  • Mu.ZEE (Oostende): volg een rondleiding met een gids waarbij observeren en beleven centraal staan. Mu.ZEE biedt ook een speciale workshop voor kinderen met een geestelijke of fysieke handicap: Tour Plus. Ze kunnen er experimenteren met materialen, kleuren en vormen. Meer info >
  • Het Muziekinstrumentenmuseum (Brussel): ga op verkenning in de wereld van de muziekinstrumenten met een gids die hun klanken helpt ontrafelen, in toegankelijke taal en met aangepast materiaal. Meer info >
  • Musée L (Louvain-la-Neuve): droom, discussieer, stel vragen en laat u verrassen door een rondleiding op maat. De gids laat u een kledingstuk analyseren en een sculptuur maken. Kortom: hier worden al uw zintuigen geprikkeld. Meer info >

Musea voor prikkelgevoelige mensen 

Een museumbezoek kan een intense ervaring zijn voor mensen met autisme of prikkelgevoelige mensen. Deze musea bieden hulpmiddelen waarmee zij zich beter kunnen voorbereiden en kunnen genieten van een rustig bezoek.

  • Het Huis van Alijn (Gent): vraag bij de ingang naar een prikkelmandje met stressverlagende voorwerpen.
  • Gaspar Museum (Aarlen): dit museum heeft een stappenplan uitgestippeld waarop de verschillende zalen staan (alleen in het Frans). Zo kunnen mensen met autisme zich beter voorbereiden op hun bezoek.
  • Het AfricaMuseum (Tervuren): in samenwerking met Toerisme voor Autisme zorgde het museum voor sensorische kaarten, waarop onder andere de ruimtes met veel licht of enge objecten zijn aangegeven. Een prima manier om uw bezoek voor te bereiden.
  • Het Archeologisch Museum van Aarlen: op de website van het museum staan naast de openingstijden ook de drukke momenten. Zo kan u een rustig tijdstip kiezen.

Musea voor personen met dementie 

Het MACS of Museum voor Hedendaagse Kunsten van Grand-Hornu, in de provincie Henegouwen, ontwikkelde speciaal voor mensen met Alzheimer het project Meetme@MACS. Dat omvat drie delen: eerst brengt het museum twee bezoeken aan een dagcentrum voor mensen met Alzheimer, en daarna komen de bezoekers zelf naar het museum om deel te nemen aan een workshop. Het is helemaal gratis.