Rising Phoenix: “deze film kan de perceptie van de beperking veranderen”

Sinds 26 augustus kan u via Netflix een pakkende en ‘revolutionaire’ documentaire bekijken over de geschiedenis van de Paralympics. Verschillende atleten met een beperking vertellen openhartig over hun kindertijd en hoe ze het door veel problemen te overwinnen tot topsporter brachten.  

Rising Phoenix zou oorspronkelijk uitkomen bij de aanvang van de Paralympische Spelen van Tokio 2020, maar die werden uitgesteld omwille van de coronacrisis. Netflix wou het geduld van de kijkers niet langer op de proef stellen en behield de oorspronkelijke releasedatum van deze film, waar de sector van mensen met een beperking reikhalzend naar uitkeek.

De eerste film over de Paralympics

De nieuwe documentaire is nu te bekijken in 190 landen. Netflix schuwde de grote woorden niet bij de première: “Deze revolutionaire film over de paralympische sport zou wel eens de perceptie van de beperking, de diversiteit en het menselijk potentieel in de hele wereld kunnen veranderen”. Hoezo revolutionair? Omdat het om de allereerste film gaat die inzoomt op de sport voor mensen met een beperking en op tal van atleten met medailles.

Aangrijpende getuigenissen over de kindertijd

We stellen enkele van de hoofdrolspelers aan u voor. Bebe Vio (Italië), gouden medaille in 2016 in het schermen, al werden haar vier ledematen geamputeerd na een meningitis. Ellie Cole (Australië), gouden medaille in het zwemmen ondanks het ontbreken van een ledemaat. Matt Stutzman (USA) boogschutter die gebruik maakt van zijn voeten. Ryley Batt (Australië) is een topper in het potige rolstoelrugby. Jean-Baptiste Alaize, (Frankrijk) die in de burgeroorlog van Burundi een been verloor en zich toelegt op de sprint en het verspringen. Ze praten allemaal over hoe ze hun kindertijd beleefden met een beperking en hoe de sport hen er opnieuw bovenop hielp.

Een verhaal van wilskracht en een eerbetoon aan de neuroloog Ludwig Guttman, die beschouwd wordt als de stichter van de Paralympics, en met de medewerking van prins Harry die uitlegt waarom sport zo belangrijk is voor mensen met een beperking.

De sector reageert enthousiast

Verenigingen uit de hele wereld juichen de release van de documentaire toe. Enkele citaten: “Te noteren in uw agenda, er verschijnt niet elke dag een docu over de Paralympische Spelen. Schitterende focus op onze beweging! Hopelijk zal deze documentaire de kijk van de mensen veranderen en iedereen met of zonder beperking inspireren. Deze documentaire kan de huidige perceptie van de beperking bijsturen en de integratie van mensen met een beperking bevorderen.”

↓Dit is de trailer van de film ‘Rising Phoenix’

 

LEES OOK