UMC Sint-Pieter (Iris)

Contact

Adres: Hoogstraat 322 -1000 Brussel
Telefoon: 02/ 535 31 11
Website: https://www.stpierre-bru.be/nl/
Email: webmaster@stpieter-bru.be


Over

Het UMC Sint-Pieter is een openbaar buurtziekenhuis en lid van het IRIS-netwerk van de Brusselse openbare ziekenhuizen.  Het UMC Sint-Pieter maakt deel uit van het Universitair Ziekenhuiscentrum Brussel (UZCB) dat de Brusselse openbare en universitaire ziekenhuizen groepeert, zoals UVC Brugmann, het UZKF, Het Instituut Jules Bordet


Beschikbare diensten

Dienst Pediatrie, dienst Neonatologie, dienst Kinderpsychiatrie, dagziekenhuis, zaal voor Pediatrische Spoedgevallen


Neonatologie

Soort dienst

N* en NIC


Tel Dienst

02/ 535 42 26


Diensthoofd

Marie Tackoen


Eigenschappen van de dienst

De dienst neonatologie neemt de pasgeborenen op die behoefte hebben aan bijzondere zorg. Tien tot vijftien % van de baby’s worden er verzorgd. De meeste onder hen zijn prematuurtjes die apparaten en spitstechnologie nodig hebben om te overleven. Om de stress te beperken van de kinderen die op neonatologie opgenomen worden, heeft het UMC Sint-Pieter een zorgfilosofie ontwikkeld waarbij de individuele behoeften van elk kind centraal staan, in nauwe samenwerking met de ouders.

De premature pasgeborenen worden in alle rust en in het halfduister verzorgd. De zorg is aangepast aan het gedrag van de baby. Begrijpen wat de premature baby ons vraagt, vraagt een bijzondere opleiding van de verpleging. Deze specialistische vorming wordt onderwezen in het NIDCAP programma waarvoor het UMC Sint-Pieter het eerste erkende Belgische centrum is (Brussels NIDCAP Training Center).

Drie specifieke omkaderingsdiensten

De pasgeborenen die onder bijzondere bewaking staan, worden opgenomen in drie specifieke sectoren, in functie van hun pathologie:

• De dienst Nic of de dienst intensieve neonatologie: wij verzorgen daar de kinderen die een hoge mate van bewaking nodig hebben met reanimatieapparatuur en spitstechnologie.

• De dienst N* of de dienst voor niet-intensieve neonatologie: deze minder technische sector is bestemd voor de kinderen die stabieler zijn of na de intensieve verzorgingsperiode. Zowel in de Nic als in de N* is de aanwezigheid van de moeder bij haar baby erg belangrijk. Zij mag bij haar baby slapen indien zij dat wenst. Dit wordt in het bijzonder enkele dagen voor het ontslag aangemoedigd. De aanwezigheid van de papa’s is natuurlijk eveneens erg belangrijk.

• De dienst M* of de dienst materniteit met neonatale zorg: deze nieuwe sector, open sinds november 2008, ontvangt moeders na de bevalling samen met hun baby, ook indien deze speciale (niet-intensieve) zorgen behoeft. Deze nieuwe sector werd opgericht om de scheiding moeder-kind te beperken in het geval van matige prematuriteit zonder complicaties, en een snelle terugkeer naar huis te bevorderen.


Infrastructuur en onthaal van de begeleidende ouder (NIC)

De architectuur van de dienst, die tal van zalen omvat, werd speciaal ontworpen om de kinderen te beschermen tegen de gebruikelijke licht- en lawaaihinder van een dergelijke dienst. Zowel in de Nic als de N* dienst is de aanwezigheid van de moeder bij de baby heel belangrijk. Indien zij dat wenst kan ze bij haar baby overnachten. Dit wordt zeker aangemoedigd in de dagen voor het ontslag uit het ziekenhuis. Ook de aanwezigheid van de vader is vanzelfsprekend belangrijk.


Bezoekregeling

Ouders van het gehospitaliseerde kind

De ouders kunnen 24u/24 bij hun kind blijven.


Kinderen

De broers en zussen (van 2 tot 12 jaar) van de gehospitaliseerde baby mogen op bezoek komen, op vaarwaarde dat ze niet ziek of verkouden zijn.


Andere bezoekers

Bezoekers zijn welkom op de dienst Pediatrie (waar Neonatologie deel van uitmaakt) tussen 14u00 en 19u30.


Informatie voor de ouders

Moeder-kind kamer

In alle kamers van de Pediatrie is het mogelijk een van de ouders samen met het kind te herbergen.


Maaltijden voor de begeleider

De begeleider krijgt om 8 uur een ontbijt geserveerd. Indien gewenst kan men voor de andere maaltijden aan het onthaal maaltijdcheques kopen en samen met het kind op de kamer eten. Verder biedt de cafetaria in de inkomhal van 9u00 tot 18u00 een kleine kaart: pastaschotels, croque-monsieur, gebak…

 


Shops en faciliteiten

Er is een bibliotheek op de Campus Hallepoort ter hoogte van ingang A (Wolstraat). Ze is open van 8u30 tot 19u00.


Toegankelijkheid

Met de wagen

Download het plan via deze link


Met het openbaar vervoer

Metro: Metrolijn 2: Haltes Munthof of Hallepoort.

  • Premetro: 3 – 4 – 23 – 51: afstappen Hallepoort 32 – 56 – 81 – 82: transit met metrolijn 2 Zuidstation. Afstappen Hallepoort.
  • Bus De Lijn: 134 – 136 – 137 – 365A – W – 123 : afstappen Blaesstraat/Hallepoort.
  • Bus STIB: 27 – 48 : afstappen Hoogstraat of Blaesstraat
  • Trein: vanuit Zuidstation: neem metrolijn 2 : afstappen halte Munthof. Vanuit Station Luxemburg (Leopoldskwartier): neem bus 27- afstappen Hoogstraat of Blaesstraat.


Parking

Campus Hallepoort

Parking met 150 plaatsen, toegankelijk via de Hoogstraat 322, 1000 Brussel. (€2,40 uur / €18 dag).

Aan de Hallepoort is er ook een Interparking, toegankelijk via de Waterloolaan 103.


Dienst pediatrie

Tel Pediatrie

02/ 535 43 44


Pediatrische consultaties

02/535 43 31 - 02/506 76 91


Diensthoofd

Dr. Elisabeth Rebuffat


Omschrijving pediatrische afdeling

De dienst pediatrie van UMC Sint-Pieter biedt een medische en heelkundige behandelstructuur voor kinderen aan, zowel in hospitalisatie als poliklinisch (dagziekenhuis, 2 poliklinische plateaus, een urgentiezaal met bedden voor voorlopige hospitalisatie).

Meer dan 20 kinderartsen oefenen er vol of deeltijds hun activiteit uit. Elk van de sectoren geniet van de toegewijde zorg door pediatrische gegradueerde verpleegsters. Een team kinesitherapeuten (longpathologie et/of opvolging van de ontwikkeling), een equipe met een diëtiste, psychologen en sociaal assistenten laten een multidisciplinaire aanpak toe die in de kindergeneeskunde dikwijls onontbeerlijk is.

De ouders mogen hun kind vergezellen tot aan de deuren van de operatiezaal en vervolgens aanwezig zijn bij het ontwaken.


Psychologische begeleiding van het kind en het gezin

Gehospitaliseerde kinderen en hun gezin kunnen een beroep doen op psychologische bijstand.


Infrastructuur

Hospitalisatie

Twee aangrenzende hospitalisatieafdelingen met 40 bedden in kamers voor 1 of 2 kinderen op te vangen voor een acute ziekte of voor een chirurgische ingreep.
Twee kamers werden speciaal uitgerust voor een doorgedreven bewaking van de kinderen die dit nodig hebben. Meerdere kamers zijn ontworpen om de afzondering van patiënten met besmettelijke ziekten mogelijk te maken. Slaappolygrafieën kunnen uitgevoerd worden.

Consultatie

De consultatie is elke weekdag en de zaterdagvoormiddag open zonder afspraak als antwoord op de in de kindergeneeskunde frequente situaties waar een snelle consultatie nodig is. In nauwe samenwerking met de sectoren Radiologie en pediatrische urgenties, organiseert de consultatie zo de primaire poliklinische behandelingen, waarbij de toegankelijkheid van de structuur op de voorgrond staat.

Dagziekenhuis

In deze structuren worden kinderen opgevangen die een ingreep zullen ondergaan: digestieve chirurgie, orthopedie, oftalmologie, urologie, oto-rhino-laryngologie, waarvoor geen postoperatief ziekenhuisverblijf nodig is.


Animatie

Het hele jaar door vangen gespecialiseerde opvoeders de gehospitaliseerde kinderen op in een aangepaste zaal, waar ze kunnen deelnemen aan tal van individuele of groepsactiviteiten. Deze bijzondere aandacht voor de animatie helpt het kind om zich veilig, getroost, geholpen en aangemoedigd te voelen.

De ziekenhuisclowns komen ook wekelijks langs op de pediatrie met al hun professionele knowhow.


Bezoekregeling

24u/24 voor de ouders. Andere bezoekers zijn welkom van 14u00 tot 19u30.


Diensten op de kamer

Rechtstreeks nummer

Laat bij de opname weten of u een rechtstreekse uitgaande lijn wenst. U ontvangt dan een geheime code tegen een voorschot van minimum €10.


TV en wi-fi

Televisie

Er is televisie op elke kamer. Vraag bij uw aankomst de afstandsbediening aan een verpleegkundige van de dienst.
Zender nr. 10 geeft informatie over UMC Sint-Pieter en uw verblijf in de voorziening. Zender nr. 18 geeft informatie over de materniteit, borstvoeding en neonatologie.

Internet

Patiënten in het ziekenhuis kunnen gebruik maken van gratis wifi: ‘CHUSTP-FRE’. U identificeert zich eenvoudig met uw patiëntennummer of uw gsm.


Koelkast en microgolfoven

Beschikbaar op de eenpersoonskamers.


Uitleen boeken

Gratis aangeboden door vrijwilligers van het Rode Kruis, die langskomen op de kamer op donderdag tussen 14u00 en 16u00.


Ziekenhuisdiensten

Sociale dienst

Algemene telefoon

02/ 535 47 39


Email

Begonia_CAINAS@stpierre-bru.be


Pediatrie

02/ 535 48 83


Uurregeling dienst

Op eenvoudige aanvraag van uzelf of iemand uit uw omgeving.


Locatie

Er kunnen gesprekken plaatsvinden op de kamer of in de kantoren van de sociale dienst.


Dienst patiëntenfacturatie

Tel

02/ 535 37 10


Email

infofac@stpierre-bru.be


Uurregeling

Elke werkdag van 8u00 tot 16u30.


Locatie

U kunt terecht bij het loket ‘inlichtingen facturen’ van maandag tot donderdag van 10u00 tot 12u00 en op woensdag van 14u00 tot 16u00. U vindt het loket aan de ingang van het ziekenhuis (Wolstraat 105).


Culturele bemiddeling

Tel

02/ 535 32 48


Uurregeling

Zes bemiddelaars verzekeren permanentie.


Bemiddelingsdienst

Tel

02/ 535 35 95


Email

plainte@stpierre-bru.be


Morele en spirituele bijstand

Katholieke hulp

Wie dat wenst kan lekenhulp of religieuze bijstand op de kamer krijgen. U kunt een aanvraagformulier verkrijgen bij het zorgteam.


Joodse hulp

Wie dat wenst kan lekenhulp of religieuze bijstand op de kamer krijgen. U kunt een aanvraagformulier verkrijgen bij het zorgteam.


Lekenbijstand

Wie dat wenst kan lekenhulp of religieuze bijstand op de kamer krijgen. U kunt een aanvraagformulier verkrijgen bij het zorgteam.


Moslimbijstand

Wie dat wenst kan lekenhulp of religieuze bijstand op de kamer krijgen. U kunt een aanvraagformulier verkrijgen bij het zorgteam.


Protestantse bijstand

Wie dat wenst kan lekenhulp of religieuze bijstand op de kamer krijgen. U kunt een aanvraagformulier verkrijgen bij het zorgteam.


Locatie

In gebouw 400 op de 9de verdieping kunt u terecht in het lokaal ‘vrede’.


School in het ziekenhuis

Om hun onderwijstraject te vervolgen, kunnen de gehospitaliseerde kinderen lessen krijgen in het pedagogisch centrum Jules Anspach, een school voor buitengewoon onderwijs type 5 binnen de Pediatrie van UMC Sint-Pieter. Er zijn lessen voor kinderen uit de kleuter- en lagere school.

Financiële Info

Voorschotten en tarieven

De factuur voor uw ziekenhuisopname wordt 6 tot 8 weken na uw opname in het ziekenhuis verstuurd. Ze zijn contant te betalen.

Bijkomende facturen of aanpassingen kunnen later nog opgestuurd worden.


Facturering voorschotten tijdens het verblijf

Bijkomende facturen of aanpassingen kunnen later nog opgestuurd worden.


Geschillendienst

Van maandag tot donderdag van 10u00 tot 12u00 en op woensdag van 14u00 tot 16u00 kunt u bij het loket “inlichtingen facturen” terecht. Het loket bevindt zich aan de ingang van het ziekenhuis, Wolstraat 105.


Betalingswijze

Het ziekenhuis aanvaardt geen cheques als betaalmiddel. U kan uw factuur wel betalen met uw kredietkaart: Master Card /Visa/ American Express. Neem hiervoor contact op via het nummer +32(0)2 535 37 10 tijdens de kantooruren. U kunt uw facturen ook online betalen.


Kinderpsychiatrie

De psychosociale ploeg van de Pediatrie biedt een multidisciplinaire aanpak van het kind van 0 tot 18 jaar en zijn familiekring.
Het multidisciplinaire team evalueert en behandelt een ruime waaier aan problemen (relationele, schoolse en familiale moeilijkheden, onwelzijn, handicap, psychosomatische stoornissen…) en denkt in team na over de meest geschikte begeleiding na.

Het is de filosofie van het ziekenhuis het kind in zijn geheel te benaderen door zowel rekening te houden met familiale als socioculturele dimensies. Daarom werken zij met het gezin samen, maar ook met de pediater en het netwerk aan schoolse, sociale en administratieve instellingen. En om de families waarmee ze werken nog beter te begrijpen, schakelen zij regelmatig intercultureel bemiddelaars in.

Er is ook een team SOS Kinderen met als opdracht uit eigen beweging of wanneer hun tussenkomst gevraagd wordt door eender welke persoon, instelling of dienst:

• te zorgen voor de individuele preventie van situaties van kindermishandeling
• een multidisciplinaire balans op te maken van de situatie van het kind en zijn leefomgeving
• gepaste hulp te bieden aan de kinderen en hun familie.