De stem van de zorgverlener

De onverwachte getuigenissen raakten ons. Daarom besloten wij ze op uiteenlopende manieren te valoriseren, zodat ze de verdiende aandacht krijgen.

Eerst maakten wij een selectie van de meest ontroerende, indringende, choquerende ontmoetingen die we bundelden in een klank- en fotoreportage, gepost op Youtube.

Dan ontstond spontaan het idee om een symposium te organiseren over dit onderwerp, om een tip op te lichten van de sluier over de dramatische werksituatie van de zorgverleners. Het symposium ‘Ervaring en drijfveer van de zorgverlener’, georganiseerd op 21 oktober 2010, werd bijgewoond door tal van zorgprofessionals. De sprekers bogen zich onder meer over ‘De logica die leidt tot burn-out’, ‘Hoe stress het lichaam binnendringt’ en ‘De hulpmiddelen van de zorgverlener: van het individuele tot het collectieve’.

→ Bekijk en beluister de reportage : hier

2010 symposium Drijfveer en Ervaring van de pediatrische zorgverlener

Reflexiedag rond de belevenis en de ontwikkeling van de zorgverlener : rijkdom, afwisseling en beperkingen van het beroep

Omdat al deze tools, gesprekken, presentaties… niet zouden verloren gaan, publiceerden we een boek over het onderwerp met als titel ‘Naar gelukkige zorgverleners: begrijpen en ondernemen – Vruchten van het Symposium ‘Drijfveer en ervaring van de Zorgverlener, oktober 2010, Albertine, Bruxelles. Dit boek bevat naast de tussenkomsten van het symposium ook het verslag van de workshops van die dag en een uitgeschreven samenvatting van de reeds vernoemde klank- en fotoreportage, en ook een hoofdstuk ‘Van een andere kant bekeken: “Hoe zie ik de zorgverlener wanneer die het moeilijk heeft?’. Dit waren een reeks tekeningen van gehospitaliseerde kinderen aan wie men vroeg om hun kijk op de zorgverlener weer te geven.