Etterbeek-Elsene Ziekenhuis (Iris Zuid)

Contact

Adres: Jean Paquotstraat 63 - 1050 Brussel
Telefoon: 02/641 41 11
Website: http://www.his-izz.be/nl/iris-ziekenhuisen-zuid-/praktische-info-+-contact/etterbeek-elsene_3


Over

De campus Etterbeek-Elsene van de Iris Ziekenhuizen Zuid is een ziekenhuisinstelling in Elsene die over een dienst Pediatrie voor kinderen van 0 tot 15 jaar beschikt. Het ziekenhuis werkt voor de opvolging van zeer premature baby’s in het bijzonder, regelmatig samen met het UKZKF en het UMC Sint-Pieters.


Beschikbare diensten

Pediatrische spoedgevallendienst, dienst Pediatrie, dienst Neonatologie, One Day Ziekenhuis


Spoeddienst

Tel Spoeddienst

02/641 41 12


Tel Opname

02/641 48 64


Routebeschrijving
http://www.his-izz.be/Files/officity:libitem/273/008b_HIS_EtterbeekXL_1212.pdf

Neonatologie

Soort dienst

N*


Tel Dienst

02/641 46 47


Diensthoofd

Dr. Le Phu-Quoc


Eigenschappen van de dienst

Pasgeboren baby’s die opgenomen worden in de dienst Neonatologie, verblijven er enkele dagen tot enkele weken. Baby’s die minder dan 1,5 kg wegen bij de geboorte of die voor 33 weken zwangerschap worden geboren, worden overgebracht naar het UMC Sint-Pieter die over een dienst Neonatologie NIC beschikt. Zodra hun gezondheidstoestand het toelaat worden ze weer opgenomen in het ziekenhuis Etterbeek-Elsene.

Het team is samengesteld uit pediaters, verpleegkundigen, vroedkundigen en kinesisten. U kunt ook een gesprek met een psycholoog aanvragen.

De dienst verstrekt gepersonaliseerde zorg aan uw baby, met de NIDCAP-aanpak (Neonatal Individual Developmental Care and Assessment Program). In de mate van het mogelijke zijn het altijd dezelfde verpleegkundigen die de baby verzorgen. Op die manier kunnen ze ingaan op de specifieke noden en tekenen van stress en de manier waarop uw kindje communiceert, observeren. Het ritme van het kind wordt gerespecteerd: wanneer het slaapt wordt de verzorging even uitgesteld. Ook de omgeving is van zeer groot belang: visuele, geluids- en lichtprikkels worden gedempt om een rustgevende omgeving te creëren.

De ouders worden betrokken bij de verzorging en zijn dag en nacht welkom op de dienst.


Infrastructuur en onthaal van de begeleidende ouder (NIC)

De dienst probeert de begeleidende ouder zoveel mogelijk, maar onder bepaalde voorwaarden, te laten slapen in een aangrenzende kamer, of in de kamer van het kindje zelf, in een logeerbed.


Bezoekregeling

Ouders van het gehospitaliseerde kind

De papa’s en mama’s zijn altijd welkom op de dienst Neonatologie, ongeacht het tijdstip overdag of ‘s nachts en zonder beperking van tijd.


Kinderen

Niet toegelaten. De omgeving rond de pasgeborene moet rustig blijven.


Andere bezoekers

Familieleden en vrienden zijn welkom tijdens de bezoekuren (14 uur-19.30 uur) maar er wordt slechts één bezoeker per keer toegelaten.


Informatie voor de ouders

Moeder-kind kamer

Op de pediatriedienst kan de begeleidende ouder dag en nacht bij het kindje blijven. De kamers zijn trouwens ingericht voor de opvang van de ouder.


Douche of badkamer

Er is een gemeenschappelijke badkamer op de gang. Sommige kamers beschikken over een douche.


Maaltijden voor de begeleider

De ouder die op de kamer logeert krijgt automatisch een ontbijt. U kunt een middagmaal (€ 9) of avondmaal (€ 5) bestellen via de verpleegkundigen. Als u niet in het ziekenhuis overnacht, kunt u een ontbijt krijgen voor de som van € 3,50.

Er staat een microgolfoven in de keuken van de verpleegkundigen. Zij kunnen uw schotels opwarmen.

De cafetaria’s bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping en zijn tijdens de week open van 7.30 uur tot 18.30 uur, in het weekend van 12 uur tot 18 uur.
Automaten met frisdrank, warme dranken en versnaperingen vindt u eveneens op de gelijkvloerse verdieping.


Shops en faciliteiten

De winkels op de gelijkvloerse verdieping verkopen kranten, fruit, bloemen, snoep, boeken, papierwaren, toiletartikelen, enz.


Toegankelijkheid

Met de wagen

–> Zie plan op Google Map


Met het openbaar vervoer

–> Consulteer het plan


Parking

De campus Etterbeek-Elsene beschikt over een ondergrondse parking met 122 plaatsen waaronder een kleine parking voor motorvoertuigen en 8 plaatsen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Deze parking is dag en nacht open.

Het tarief bedraagt € 2 voor de eerste 3 uren en € 1 voor elk bijkomend uur.

Er zijn ook fietsenparkings voorzien.


Dienst pediatrie

Tel Pediatrie

02/641 41 12


Pediatrische consultaties

02/641 46 23


Diensthoofd

Docteur Lê Phu Quoc


Omschrijving pediatrische afdeling

De dienst Pediatrie van de campus Etterbeek-Elsene vangt kinderen op van 0 tot 15 jaar.

Er wordt een pediatrische spoedgevallendienst 24 uur per dag verzekerd (buiten de consultatie-uren, toegang via de spoeddienst).

De consultaties bieden een algemene pediatrische opvolging en gespecialiseerde behandelingen aan op het vlak van pneumologie-allergologie, cardiologie, nefrologie, hematologie-immunologie, infectiologie, reumatologie, enz. Patiënten kunnen er eveneens terecht voor een consultatie reconstructieve en esthetische chirurgie (gespleten gehemelte, afstaande oren, extra vinger, vaginale misvorming, enz.), kinderpsychiatrie en vaccinatie.

Kinderen met kanker, diabetes of nierinsufficiëntie worden naar het UKZKF overgebracht.

De ouders mogen hun kinderen begeleiden tot aan de deur van de operatiezaal. De kinderen blijven zo kort mogelijk in de verkoeverzaal (waarbij de veiligheidsinstructies worden nageleefd) voor ze weer naar de dienst Pediatrie gaan.

Een team logopedisten ontfermt zich eveneens over de kinderen en adolescenten.


Psychologische begeleiding van het kind en het gezin

U kunt twee psychologen raadplegen op de dienst Pediatrie: mevr. Degives en mevr. Cordier. Contacteren op 02/739 85 85.


Infrastructuur

De kamers zijn zo ingericht dat de begeleidende ouder er kan overnachten.

De pediatrische spoedgevallendienst is gescheiden van de spoeddienst voor volwassenen en bevindt zich in lokalen die speciaal ingericht en versierd zijn voor de patiëntjes.

Er is een verzorgingszaal met muurversieringen die tijdens de hospitalisatie worden gekleurd. Invasieve technische handelingen (bloedafname, aanbrengen van een infuus, puncties, enz.) worden er uitgevoerd.
In een speelzaal met een tapijt om psychomotorische oefeningen te doen, zijn er spelletjes en speelgoed beschikbaar voor de kinderen.


Animatie

Tijdens hun hospitalisatie kunnen de kinderen deelnemen aan ontspannende activiteiten. Verhalenvertelsters komen aan het ziekbed van de kinderen. Een halftijdse opvoedster organiseert animatie op woensdag.


Bezoekregeling

Tijdens hun hospitalisatie kunnen de kinderen deelnemen aan ontspannende activiteiten. Verhalenvertelsters komen aan het ziekbed van de kinderen. Een halftijdse opvoedster organiseert animatie op woensdag.


Diensten op de kamer

Rechtstreeks nummer

Elke kamer heeft telefoon (binnenkomende oproepen gratis). Kaarten met een belwaarde van € 5 zijn verkrijgbaar op de opnamedienst.

Het gsm-gebruik is toegelaten op de kamers, op voorwaarde dat de rust van de andere patiënten wordt gerespecteerd. Voor sommige onderzoeken zal de dokter u toch vragen om uw gsm af te zetten.


TV en wi-fi

Een televisie is gratis ter beschikking in de kamer. Bij verlies van de afstandsbediening wordt een bedrag van € 50 in rekening gebracht op de factuur.

Patiënten en bezoekers kunnen gratis gebruikmaken van het wifinetwerk. Elke patiënt krijgt een identificatiecode op de opnamedienst. De code geeft voor de volledige duur van de opname toegant tot het wifinetwerk «wifi _hospit». Bezoekers kiezen het netwerk «his-izz-freewifi» en volgen de instructies om de identificatiecode te bekomen.


Koelkast en microgolfoven

Er staat een koelkast in de speelzaal.
Microgolfoven in de keuken van de verpleegkundigen die schotels opwarmen als u erom vraagt.


Uitleen boeken

Een goed voorziene bibliotheek staat ter beschikking (vragen aan verpleegkundigen).


Ziekenhuisdiensten

Sociale dienst

Algemene telefoon

02/348 52 99


Email

vbertinchamps@his-izz.be


Locatie

Er is een dienst voor interculturele bemiddeling voorzien in alle campussen Iris Zuid.


Bemiddelingsdienst

Tel

02/739 855 83


Email

ombudsdiensy@his-izz.be


Morele en spirituele bijstand

Katholieke hulp

U kunt bezoek krijgen van een geestelijke (katholieke, protestantse, anglikaanse, orthoxe, joodse, islamitische godsdienst) of een moreel consulent. Wend u met uw vraag tot het verzorgend personeel van uw eenheid.


School in het ziekenhuis

Tijdens hun hospitalisatie kunnen de kinderen hun schoolwerk voortzetten met gespecialiseerde onderwijzeressen van de gemeenteschool Les Carrefours. Zij bieden gedifferentieerde psychische en pedagogische ondersteuning. De kinderen krijgen les in een klaslokaal of in hun kamer indien ze zich niet kunnen verplaatsen of in afzondering liggen.

De kleuteronderwijzers zorgt voor de omkadering van de allerjongsten met behulp van speelse, creatieve en educatieve activiteiten. De leerkracht van de lagere school werkt individueel met de oudste kinderen en hanteert een pedagogische aanpak met behulp van multimediamateriaal (cd-rom, internet, zelfverbeterend materiaal en spelletjes). De opvolging van de leerstof van de oorspronkelijke school wordt verzekerd tijdens het verblijf van de kinderen in het ziekenhuis. .

Verantwoordelijke CPMS verbonden aan de school: Carine de Bast – 02/627 08 20

Financiële Info