Hocus Pocus, een nieuw ‘magisch’ en aangepast zwembad aan de rand van Brussel

Vzw ‘Hocus Pocus, de magie van water’ ging van start in Terhulpen. De vereniging biedt zwaar zorgbehoevende kinderen en volwassenen de kans om in alle veiligheid te komen zwemmen in haar aangepast zwembad.

©Hocus Pocus vzw

 

Op 23 oktober van dit jaar verwelkomde de vzw op haar Facebookpagina de eerste bezoekers van het buitengewone zwembad: “Joehoe! Na vijf jaren van inspanningen en met dank aan jullie talloze steunbetuigingen, zijn we dolgelukkig met de aankondiging dat het Hocus Pocus-zwembad zijn deuren opende! Een vijftiental buitengewone scholen en instellingen kunnen er voortaan regelmatig gebruik van maken  Het zwembad is eveneens toegankelijk voor mensen met een zeer beperkte mobiliteit of met een neurodegeneratieve aandoening, vergezeld door hun naasten.”

Een 100% aangepast zwembad…

Het nieuwe Hocus Pocus-zwembad werd zó ontworpen en gebouwd, dat de volledige infrastructuur aangepast is voor mensen met een ernstige motorische beperking of een neurodegeneratieve ziekte. Zo is alles gelijkvloers, zijn er schuifdeuren, rolstoelen, badbrancards, aangepast sanitair… En als kers op de taart twee grote lokalen met verschoningstafels en een grote toegankelijke doucheruimte voor rolstoelen en badbrancards. Via rails aan de zoldering kan je veilig en comfortabel met een hangmat in een uit het water komen.

“Het zwembad meet 8 x 4,5 m, met een diepte van 1,25 tot 1,30 m. Naast het hangmatsysteem kan je ook gebruik maken van een brede trap met een platform. De watertemperatuur bedraagt 32 tot 33°C zodat de spieren zich echt kunnen ontspannen en mensen met een beperkte mobiliteit niet onderkoeld raken,” zo staat nog te lezen op de Franstalige website van Hocus Pocus.

… dat je kan omvormen tot snoezelruimte

Het zwembad is niet alleen 100% aangepast, maar wil ook ruimte bieden voor zintuiglijke ontspanning en stimulatie. Bij gelukkig toeval werd het aangelegd in een voormalige kapel, met behoud van de grote glasramen. Het invallende licht creëert een rustgevend kleurenspel. Via de licht- en geluidsvoorziening (met speciale stores) kan je het zwembad omtoveren tot een snoezelruimte voor zintuiglijke stimulatie en ontspanning. Zo verkrijg je een verduisterde ruimte met zachte muziek en een bijzonder aangename sfeer. De vijf zintuigen krijgen er aandacht: gehoor, zicht, tastzin, geur en smaak.

Het magische effect van water op mensen met een beperking

Volgens de vzw “heeft water een magisch effect op mensen met een motorische, neuromotorische, zintuiglijke of autistische beperking. In het warme water worden lichaam en geest van de patiënt één, ontstaat een gevoel van mentaal en lichamelijk welzijn. Het aangepaste zwembad wil ook de familiale en sociale banden versterken via een echt inclusieve ruimte.”

De naam Hocus Pocus werd gekozen om dat magische en mysterieuze effect van water op deze mensen te beschrijven. Hij verwijst tevens naar de ‘octopus’, die symbool staat voor de filosofie van het project. Een zeer intelligent zeedier met armen en een hoofd, maar blijkbaar zonder lichaam. Maar eens hij zich in het water bevindt is de inktvis bijzonder handig. Net zoals de zwaar zorgbehoevende kinderen en volwassenen, die in het water even hun beperking achter zich laten.

Het Hocus Pocus-zwembad ontdekken, bezoeken of steunen?

Voor meer (Franstalige) info over dit bijzondere zwembad:

→ surfen naar de website van Hocus Pocus
inschrijven voor Hocus Pocus
→ Hocus Pocus steunen met een gift

 

LEES OOK: