Handicap : het nieuwe kinderdagverblijf “Les Piloux” heeft haar deuren geopend

Na zeven jaar denkwerk, twee jaar bouwen, een maand crowdfunding… heeft het nieuwe inclusieve kinderdagverblijf “Les Piloux” zojuist haar deuren geopend voor een twaalftal kinderen, in volledige inclusie. Het maakt integraal deel uit van Nos Pilifs, acht in Neder-over-Heembeek gevestigde verenigingen, die allen streven naar de integratie van personen met een handicap.
© Inclusieve crèche Les Piloux

Op 10 januari schreef Les Piloux op hun Facebook-pagina: “De eerste kinderen zijn verwelkomd! Beetje bij beetje, vult de Kalimba sectie zich met leven… We hebben nog plaatsen over voor de groten! Gwen en Xena kijken er naar uit om de toekomstige Piloux van de Ocarina sectie te ontmoeten!”

Zeven plaatsen voor kinderen met een verstandelijke handicap

Het kinderdagverblijf “Les Piloux” heeft 21 plaatsen, waarvan er zeven zijn voorbehouden voor kinderen met een verstandelijke handicap (met of zonder aanverwante handicaps, zintuiglijke stoornissen, etc.). Het ligt nu op schema, maar het was niet noodzakelijk een uitgemaakte zaak. Het is inderdaad niet gemakkelijk geweest om zover te komen. Het vergde veel geduld en doorzettingsvermogen van Céline Pawlowski, directeur en projectleidster, en haar team. Er zijn veel stappen geweest: financiering verkrijgen, een stuk grond vinden, het gebouw bouwen, fondsen werven, speelgoed inzamelen, de laatste werkzaamheden verrichten, de ingang voor de kinderen klaarmaken, nadenken over het opvangproject…

Donaties dankzij een crowdfunding van het Lab Cap48

In september 2021 heeft Cap48 het project van de inclusieve kinderopvang Les Piloux opgenomen in zijn lijst van verenigingen die ze wilt steunen. Via Lab Cap48 werd in oktober een crowdfunding gestart om fondsen te werven. De crowdfunding was zeer succesvol, aangezien 68 donateurs de vereniging hebben geholpen de benodigde 5 000 euro bijeen te brengen. Maar natuurlijk heeft de vereniging niet op dit geld gewacht om te beginnen met de bouw van haar gebouw, dat zich reeds in de eindfase bevond. Ook is reeds een verzoek om toestemming van het ONE ingediend. Het project was dus klaar en opende zijn deuren op 15 december 2021 om de eerste kinderen op 10 januari te verwelkomen.

Stimulering en niet-stigmatisering

In de lichte en kleurrijke ruimte van de nieuwe kinderopvang zijn de ingeschreven kinderen zich momenteel aan het aanpassen. In een interview met BX1 legt Céline Pawlowski uit: “Voor kinderen met een handicap is er speciale aandacht voor stimulatie en niet-stigmatisering. Samenzijn met leeftijdsgenoten, in inclusie, is ook zeer heilzaam en motiveert hen in hun vooruitgang. Vaak klagen ouders van deze kinderen over de hindernisbaan die zij moeten afleggen om een plaats in een kinderopvang te vinden. Dit is vaak het gevolg van angst en ongegronde onwetendheid over het feit dat een gespecialiseerde opleiding en een specifieke omgeving vereist zijn”.

Contact opnemen met Les Piloux

Om contact op te nemen met de kinderopvang “Les Piloux”:
– Per telefoon: 02 511 19 55
– Per e-mail: info@lespiloux.be
– Via hun Facebook-pagina

 

LEES OOK :