Kinderartsen tegen systematische Covid-testen bij kinderen

De richtlijnen van Sciensano, het wetenschappelijk instituut voor de volksgezondheid, zijn duidelijk: een kind met koorts moet automatisch getest worden op Covid-19. Sommige kinderartsen zijn het daar evenwel niet mee eens. Ze vinden systematisch testen te invasief en weinig efficiënt, gezien de lage besmettingsgraad bij kinderen. In de komende dagen verwacht men dan ook een versoepeling van de richtlijnen.  

We weten ondertussen dat kinderen veel minder vaak getroffen worden door Covid-19 dan volwassenen. Alle kinderartsen laten geruststellende geluiden horen en momenteel ligt geen enkel kind in het ziekenhuis door het virus. Waarom eist Sciensano dan quasi systematische testen? Die vraag stellen de kinderartsen die hopen op een snelle versoepeling van de richtlijnen. Anderzijds hebben de ouders de testresultaten nodig om hun omgeving, de kinderopvang, de stagplaatsen… gerust te stellen, die worden aangesproken door de Covid-19 Pediatric Task Force. Sciensano moet snel duidelijkheid scheppen.

Invasieve, tijdrovende en weinig efficiënte testen

“Het testen met een neus- en/of keelswab is niet fijn om uit te voeren, invasief en onaangenaam. Het neemt ook veel tijd in beslag om alles klaar te zetten, te ontsmetten, de documenten in te vullen, labels aan te brengen, alles in te pakken… En we hebben het momenteel al druk met de vele zieke kinderen,” zo vertelde een kinderarts op 3 juli aan   La Libre. En hij staat niet alleen met die mening: “Heel wat kinderen lijden aan virale aandoeningen, die sterk lijken op Covid-19, maar het gaat om iets anders,” bevestigt een andere specialist aan dezelfde krant. “In deze periode is een loopneus en lichte koorts niet uitzonderlijk. De kinderartsen stellen zich terecht vragen bij het testen, aangezien kinderen met corona minder zwaar ziek en ook minder besmettelijk zijn.”

Wanhopige ouders

Het probleem is dat de ouders vaak moeten aantonen dat die loopneus en lichte koorts bij hun kind te wijten zijn aan een banale verkoudheid. Dus moeten ze wel een huisarts raadplegen voor een test. Waarop de overbevraagde huisarts de kinderartsen met de vinger wijst, omdat ze de nationale richtlijnen niet volgen. Er moet dus dringend een uitweg gevonden worden uit deze impasse en om de zorgverstrekkers opnieuw met elkaar te verzoenen.

Naar een versoepeling?

“Aangezien de toestand voor de eerstelijnsprofessionals onhoudbaar wordt, vroegen we Sciensano om na te denken over het probleem en de nodige aanpassingen door te voeren,” vertelt Dimitri Van der Linden (woordvoerder van de Covid-19 Task Force) aan La Libre. Het wetenschappelijk instituut voor de volksgezondheid toont begrip voor het standpunt van de specialisten en herhaalt dat “de kinderartsen een klinisch oordeel mogen vellen. Indien het om een andere schijnbare oorzaak dan Covid-19 gaat, moet het kind niet getest worden. De Risk Assessment Group zou overigens weldra een advies uitbrengen om de richtlijnen voor kinderen te versoepelen. Dokter Cornelissen van Sciensano besluit in La Libre: “We wachten dit advies af. Helemaal niet meer testen lijkt me onwaarschijnlijk, want er kunnen wel degelijk zieke en besmettelijke kinderen bij zijn. Maar we moeten de vraag stellen in welke gevallen een test echt noodzakelijk is.”  

 

LEES OOK: