Geboorte van het Saffier-netwerk: een zuurstofadem voor zeldzame pediatrische chirurgie

Zes kinderchirurgen die gespecialiseerd zijn in zeldzame ziekten, uit drie verschillende ziekenhuizen in Brussel en Antwerpen, vormen nu het nieuw opgerichte “Saffier”-netwerk. Dankzij deze samenwerking zal voortaan dag en nacht een deskundige arts beschikbaar zijn voor dit soort interventies.

De 6 pediatrische chirurgen van het Saffier netwerk: (van links naar rechts) Dr. Charlotte Vercauteren (UZ Brussel), Dr. Kim Vanderlinden (UZ Brussel), Dr. Stijn Heyman (ZNA), Dr. Dirk Vervloessem (ZNA), Prof. Toon De Backer (UZ Brussel), Dr. Paul Leyman (GZA)

 

“Het kind is geen mini-volwassene”, zei een van de zes chirurgen. Het is duidelijk dat een chirurg die gespecialiseerd is in pediatrie niet door om het even welke arts kan worden vervangen, vooral wanneer het om zeldzame ziekten gaat. Er moeten er dus genoeg zijn, zodat sommige kinderen niet buitengesloten worden. Of ze moeten samenwerken en afspreken niet aan een of ander ziekenhuis gebonden te zijn. Dat is precies wat het “Saffier”-netwerk zojuist heeft gedaan.

Saffier’, omdat kinderen zeldzaam zijn

Professor Toon de Backer van UZ Brussel zegt over de naam ‘Saffier’ en de noodzaak van zo’n samenwerking: “De saffier is een uiterst waardevolle en zeldzame edelsteen. Deze twee eigenschappen combineren we in onze werking: eerst en vooral zijn kinderen voor veel mensen het dierbaarste dat ze hebben. Wij willen ervoor zorgen dat ze hun kind kunnen blijven koesteren als een saffier. Dat doen we door gespecialiseerde kennis en kunde aan te bieden over zeldzame aandoeningen. Door samen te werken willen we beter zijn in zeldzame kinderchirurgie.”

Voor een betere kennis, consistentie en beschikbaarheid

De zes kinderchirurgen in het nieuwe Saffier Network hebben samen meer dan 100 jaar ervaring op het gebied van zeldzame ziekten. Door samen te werken zullen zij kleine patiënten meer deskundigheid en kennis kunnen bieden. Bovendien zal er een grotere samenhang zijn in de behandelingen die voor verschillende aandoeningen worden voorgeschreven, aangezien deze op elke locatie identiek zullen zijn. En natuurlijk reizen chirurgen van het ene ziekenhuis naar het andere om kinderen te opereren, zodat er altijd een arts beschikbaar is.

Kritische pediatrische specialisatie

Kinderchirurgie is een specialisatie voor zeldzame aandoeningen bij pasgeboren kinderen tot en met zestienjarigen. Het gaat om ingrepen aan hoofd en hals, borstkas, buik en spijsverteringsstelsel. Bijvoorbeeld kinderen die geboren worden met een onderbreking of misvorming van de slokdarm, een open buik, een onderbreking van de darm, een afwijkende bezenuwing ervan of borelingen die geen anus hebben.

 

LEES OOK: