Kilometers fietsen voor onderzoek in de kindergeneeskunde

Team Rynkeby – Granini Belgium 2023: het traject Brussel – Straatsburg – Parijs met de fiets is een Europese sportieve uitdaging die de Rynkeby Foundation (Denemarken) lanceerde om onderzoek in de kindergeneeskunde te steunen. In België worden twee verenigingen ondersteund: The Belgian Kids’ Fund for Pediatric Research en KickCancer.

Het startschot werd gegeven op het Luxemburgplein in Brussel op zaterdag 8 juli 2023. Het Belgische team van zestien amateurwielrenners fietste tot en met 15 juli 110 à 170 km per dag om geld in te zamelen voor onderzoek in de kindergeneeskunde in België. Tien van deze fietsers wonen in België en de zes andere zijn ambassadeurs uit Denemarken en Finland, die het Belgische team kwamen steunen in de tweede Belgische editie van dit evenement.

Een teamuitdaging

Laurence Bosteels, directrice van The Belgian Kids’ Fund for Pediatric Research nam voor de tweede keer deel aan deze ambitieuze fietsuitdaging: “We vinden het geweldig om mee te doen, maar we zijn ook een beetje zenuwachtig voor de start, want zelfs voor getrainde fietsers is het nog steeds een grote uitdaging! Er is te weinig geld voor onderzoek in de kindergeneeskunde en we moeten deze sector meer onder de aandacht brengen. Dat is de reden waarom ik opnieuw meedoe. Dit is een teaminspanning, geen individuele prestatie. We vertrekken ’s ochtends samen en aan het einde van de dag komen we allemaal samen aan”.

Twee begunstigde verenigingen: de vzw The Belgian Kids’ Fund en de vzw KickCancer

De vzw The Belgian Kids’ Fund (BKF) werd in 1995 opgericht door artsen van het UKZKF om onderzoek in de kindergeneeskunde te stimuleren. De vereniging wil jonge onderzoekers de mogelijkheid bieden een onderzoeksproject naar keuze uit te voeren in het kader van een doctoraatsthesis in de kindergeneeskunde. BKF ondersteunt projecten op alle gebieden van de gezondheid van kinderen: cardiologie, genetica, psychiatrie, oogheelkunde en oncologie, maar ook meer fundamenteel onderzoek.

De vzw KickCancer werd in 2017 opgericht door Delphine Heenen. Haar kind werd op negenjarige leeftijd getroffen door een tumor in de voet. KickCancer financiert klinische onderzoeken in Europa en wil ervoor zorgen dat alle kinderen met kanker genezen. De vereniging wil nieuwe behandelingen vinden en bestaande behandelingen verbeteren om alle kinderkankers voor eens en altijd uit te bannen.

 

→ Ontdek meer en doneer

 

LEES OOK: