Kinderoncologie: versterkte samenwerking tussen UZ Brussel en het Kinderziekenhuis

Sinds het begin van deze maand werd de samenwerking tussen UZ Brussel en het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola versterkt op het gebied van de kinderoncologie. Beide directies kwamen overeen om hun medische expertise te bundelen en zo nog beter gewapend te zijn in de strijd tegen kinderkanker.  

 

Tijdens de coronacrisis en de lockdown die erop volgde, zou het aantal diagnoses van kanker bij kinderen gedaald zijn. Maar in tegenstelling van wat we zouden kunnen vermoeden is dat geen goed nieuws. De daling is vooral het gevolg van de angst van de ouders om naar het ziekenhuis te komen. Belangrijke raadplegingen werden uitgesteld en zelfs afgelast. Daarop luidden de kinderartsen de alarmbel en vroegen ze de ouders met drang om naar de consultaties (op oncologie of andere diensten) te komen.

Naar meer expertise in kinderkanker

UZ Brussel en het UKZKF vertegenwoordigen samen het meest volledige pediatrische aanbod in Brussel (al mogen we het uitstekende werk van de Cliniques Universitaires Saint-Luc op dit gebied zeker niet over het hoofd zien). Om hun expertise op het hoogst mogelijke niveau te brengen, besloten ze om nog nauwer samen te werken in de strijd tegen kinderkanker. Concreet gaat het om volgende initiatieven:

  • De kinderoncologen die in de komende jaren in UZ Brussel aan de slag zullen gaan, worden allemaal eerst opgeleid in het UKZKF.
  • Tot die opleidingsperiode voltooid is, zullen nieuwe patiëntjes van het UZ Brussel voor opstart van de meer complexe behandelingen naar het UKZKF worden doorverwezen.
  • Minder complexe behandelingen, opvolging, dagbehandelingen, activiteiten en opvang voor kinderen en hun ouders in De Appeltuin, en consultaties kinderoncologie blijven plaatsvinden in het UZ Brussel.
  • Specifieke hooggespecialiseerde behandelingen zoals radiotherapie en neurochirurgie voor hersentumoren bij kinderen, waarin het UZ Brussel een bijzondere expertise heeft, zullen ook verder in het UZ Brussel plaatsvinden, bovendien ook voor patiëntjes uit andere ziekenhuizen.

“De kinderoncologie van UZ Brussel neemt geen gas terug, integendeel”

Het UZ Brussel besloot dus om kinderen die complexe oncologische zorgen nodig hebben voorlopig door te verwijzen, maar het doet dat enkel om nóg beter te worden in dit vakgebied.  Onder meer met de opleiding van zijn toekomstige oncologen. Maar dat betekent niet dat het UZ minder zal inzetten op kinderkanker, stelt Pr Marc Noppen, CEO van het ziekenhuis: Wij wensen hiermee eerdere foutieve berichten over een mogelijke sluiting of afbouw van de kinderoncologie in het UZ Brussel met klem te ontkrachten. Integendeel we investeren in het UZ Brussel in de verdere ontwikkeling van de kinderoncologie zodat de toekomst van deze belangrijke activiteit in ons ziekenhuis verzekerd blijft.”

 

→LEES OOK

·      Childrencancer.be: om snel de gegevens te vinden van vzw’s die werken rond kinderkanker

·      Mooi bedrag ingezameld om kinderkanker de wereld uit te ‘kicken’

·      Koester maakt thuiszorg van zieke kinderen mogelijk